Szaja Rottner (znany też jako Szymon) pod koniec XIX wieku założył w Będzinie skład win i wódek. W tym czasie powstała też w mieście filię Rektyfikacji Warszawskiej – destylarnia prowadzona przez Włodzimierza Scharfta, a w późniejszym okresie przy ul. Modrzejowskiej 84 powstała Będzińska Fabryka Wódek i Likierów Sp. z o.o., która produkowała m.in. wódkę gatunkową o smaku migdałowym Zagłębianka. Firma Rottnera początkowo działała jako pośrednik – Skład Win i Wódek, w latach 20. XX wieku rozpoczęto jednak własną produkcję i uruchomiono Fabrykę Wódek i Likierów przy ul. Małachowskiego 3 (dom się nie zachował do dziś). Produkowano tu wódki gatunkowe oraz słodkie i ziołowe likiery, a także m.in.: winiaki, alasz, Żubrówkę, czy tanią czystą Alembikową. Właściciel był znanym działaczem organizacji żydowskich w Będzinie. Po Szaji firmę przejął Leon Rottner. Kres przedsiębiorstwu przyniosła II wojna światowa.
Mam w swoich zbiorach stare dokumenty, wszystkie z 1923 roku, jedne z nielicznych pamiątek po zupełnie zapomnianej fabryce Rottnera w Będzinie. Są to stare rachunki na hurtową sprzedaż alkoholi, opatrzone znaczkami skarbowymi, jak je wówczas nazywano – opłatą stemplową, czyli dzisiaj akcyzą. Zawierają spis asortymentu, m.in.: Alembikówkę, Żubrówkę, alasz, winiak Wyborny i Facon, miętowy likier Pepermint, wiśniówkę, likiery ananasowy, czekoladowy czy Chartreuse.
faktury oraz etykiety (z kolekcji Adama Łukawskiego) z Fabryki Wódek i Likierów Sz. Rottner