Ferment – nowe czasopismo o winie

Wczoraj u Mielżyńskiego na Czerskiej w Warszawie odbyła się premiera nowego czasopisma o winie – „Ferment”. Wydawcą jest Ferment Sp. z o.o., założona przez Wojciecha Bońkowskiego, Ewę Wieleżyńską i Ewę Rybak. Redaktor naczelną pisma jest Ewa Wieleżyńska, przez długi czas zastępca redaktora naczelnego magazynu „Wino”. Zespół to: trójka właścicieli oraz Maciej Świetlik, który odpowiada za panel degustacyjny. Stali współpracownicy: Tim Atkin, Marek Bieńczyk, Sławomir Chrzonowicz, Bogusław Deptuła, Norbert Dudziński, Łukasz Gołębiewski, Izabela Kamińska, Ludwik Lewin, Maciej Nowicki, Natalia Osiatyńska, Sławomir Sochaj. Cena egzemplarza – 20 zł.


– Chcemy mówić o winie inaczej, luźniej, żeby dla czytelnika to była przygoda i zabawa – mówi Wojciech Bońkowski.
Na okładce pierwszego numeru, który ma 140 stron, jest Marek Kondrat, z którym o sztuce prezentacji win rozmawia Wojciech Bońkowski. Tematem numeru są wina białe i musujące, czyli te, które najchętniej wybieramy letnia porą. W numerze znalazły się oceny 400 win. O mocnych alkoholach pisze Łukasz Gołębiewski.
Promocji pierwszego numeru towarzyszyły doskonałe wina Cordero di Montezemolo (barolo) i Van Volxem (rieslingi mozelskie), bufet i zabawa przy muzyce.

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.