destylarnia z Higlands, powstała w 1824 roku, założona przez Sir Alexandra Ramsaya, który był jej właścicielem zaledwie przez sześć lat. Z powodu długów odsprzedał ja wraz z posiadłością ziemską Fasque Estate kupcowi Johnowi Gladstone. Przebudowana po pożarze w 1887 roku. W latach 1926-1939 zamknięta. Jej pracę wznowił nowy właściciel, kilkakrotnie zresztą się zmienił w następnych latach aż w 1974 roku przejęła ją spółka Whyte & Mackay, która zarządza do dziś marką i zasobami whisky, wykorzystując znakomitą część produkcji Fettercairn do swoich blendów. W latach 60. XX wieku zaprzestano samodzielnego słodowania jęczmienia. W 1989 roku otwarto centrum dla odwiedzających. Na rynku whisky single malt destylarnia pozostawała mało znaną, w latach 80. XX wieku były edycje Old Fettercairn 8YO i Old Fettercairn 10YO, jeszcze wcześniej butelkowana była whisky Old Fettercairn bez wieku. Na początku XXI wieku pojawiła się whisky Fettercairn 1824 12YO. W 2007 roku wypuszczono limitowaną edycję Fettercairn 23YO. W 2009 roku wypuszczono trzy edycje: 24YO, 30YO i 40YO. W 2010 roku pojawiła się wreszcie masowa edycja, bez podania wieku, Fettercairn Fior (42%). Ma aromat mokrych jesiennych liści i butwiejącej tektury, a głębiej dym ogniska i wiśnie w czekoladzie. W smaku: wędzone śliwki, poza tym miód, czekolada, lukier, w finiszu wiśnie i spalone drewno. Część z wykorzystanych do jej zestawienia destylatów była z natorfowanego słodu. W 2012 roku wypuszczono młodszą i mniej dymną Fettercairn Fasque, również bez podania wieku. Rzadko dostępna w ofercie niezależnych bottlerów, m.in. Signatory wypuściło edycje: Vintage 1988 28YO czy 1997 20YO, a Duncan Taylor 2008 8YO. Roczna produkcja to ok. 3,2 mln l.