Filipińskie rumy

21 lutego odbyła się degustacja rumów z Filipin, marki Luisita. Organizatorem był dystrybutor marki Precious Liquors oraz Krzysztof Piaseczny, Rum Explorer. Gościem wydarzenia był Paco Cojuangco, właściciel destylarni Central Azucarera de Tarlac, w której powstaje Luisita.

– Hacienda Luisita powstała w Tarlac w 1881 roku. Przetrwała czasy okupacji hiszpańskiej, japońskiej i amerykańskiej Filipin. Od pięciu pokoleń moja rodzina uprawia na Filipinach trzcinę cukrową, którą teraz postanowiliśmy wykorzystać do produkcji własnego rumu, jest to rum z naszych plantacji, upraw na wulkanicznej ziemi – opowiadał Paco Cojuangco.
W zakładzie Central Azucarera de Tarlac mają młyn do trzciny cukrowej, który pochodzi z lat 20. XX wieku. Sami wytwarzają trzy rodzaje melasy i brązowy cukier. Mają własne drożdże do fermentacji melasy. Fermentacja jest krótka, trwa 24-26 godziny. Destylacja odbywa się w układzie dwukolumnowym, kolumny są miedziane. Kolumna rektyfikacyjna ma 74 półki. Mają też system multikolumnowy do produkcji przemysłowego bioetanolu, instalują alembiki do produkcji cięższych rumów. W przypadku rumu po pierwszej destylacji mają ok. 80% alkoholu, po drugiej ok. 93%. Rum dojrzewa w beczkach po bourbonie i sherry. Destylarnię uruchomili w 2016 roku. W 2020 roku zadebiutowała seria rumów Luisita.
– Robimy rumy wysokoestrowe, nie filtrujemy naszych rumów, zależy nam na zachowaniu jak najbogatszej palety aromatycznej – powiedział Paco Cojuangco.

Luisita Distillate Marque 2 (60%)
Aromat lekki, melasowy, nuta delikatnie śliwki, wanilia, wafelek z wanilią. Smak cierpki, wytrawny, kwaskowy, dużo kwaśnych winogron, taniczność, tytoń i śliwki, kakao. W finiszu dużo gorzkiego kakao, gorzkie wiórki kokosa, oliwki, gorzkie winogrona.
25,5/25/24/7=81,5

Luisita Small Batch (58%)
Zapach słodki, dużo kokosanki, batonik Bounty, pralinki, śliwki w czekoladzie. W smaku cierpkość, słodycz, ale nie nachalna, jak w Mon Cheri, migdałowa goryczka, wiśnie. W finiszu – pestki i liście wiśni, porzeczki, owoce wiśni, ale też banan, kokos, lekko goryczka.
25,5/25,5/25/7,5=83,5

Luisita Bourbon Single Cask 2183 (58,8%)
Rum z mocą 60% trafia do beczek po bourbonie z Heaven Hill na 6 lat. Zapach czekolady z wiórkami kokosowymi, nuty fermentacyjne, kwaskowe, „spocone” i zioła. W ustach gorzkie – migdały, gorzkie włoskie orzechy, gorzka czekolada, kokos, solony karmel. W finiszu solony karmel popcorn, fistaszki, słone śliwki, tytoń, liście porzeczki, bardzo dużo nut gorzkich, gencjanowych.
25,5/25/24/7=81,5

Luisita PX Single Cask (64,5%)
Rum z mocą 65% trafia do beczek po sherry PX na 6 lat. Zapach kakao, gorzkiej czekolady z rodzynkami, lekko kokos, lekko śliwka wędzona. Smak najpierw cierpki – dużo tytoniu, zielone włoskie orzechy, potem bardziej słodko – rodzynki, suszone morele, daktyle, do tego sól. Także w finiszu – masa soli, solone wędzone mięso, wędzone śliwki w boczku, dalej: mięta, anyż, koper, dużo kopru, orzechy włoskie, ostry tytoń.
25,5/25,5/27/8=86

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.