2 czerwca o godzinie 19.30 odbędzie się 129. spotkanie Akademii Wina – Francuskie wakacje dla indywidualistów. Spróbujemy win z Gaskonii. Degustacje odbywają się również w Salonie M&P Praga Strzelecka, ul. Strzelecka 27/29 w Warszawie. Koszt: 50 zł. Do degustacji zawsze serwujemy przystawki, związane z regionem winiarskim, z których pochodzą wina.
Villa Dria Colombard/Sauvignon Blanc 2021
Elegancka i owocowa kompozycja dwóch odmian winogron – colombard (70%) i sauvignon blanc (30%). Owoce są zbierane o świcie, kiedy jest chłodno, aby zachować świeżość owocu. Następnie grona są jak najszybciej transportowane do winnicy, gdzie są starannie sortowane. Fermentacja w kadziach stalowych w niskiej temperaturze z kilkumiesięcznym okresem dojrzewania na osadzie, co dodaje złożoności aromatycznej. Jasnosłomkowa barwa, nos jest pełen aromatów zielonego jabłka, melona, ananasa, brzoskwini z nutą zielonych migdałów. Podniebienie jest żywe i czyste. Dominuje mieszanka cytrusów i owoców egzotycznych z ziołowymi nutami. Finisz jest świeży i pełen owoców. Przyjemne jako aperitif oraz idealny towarzysz do owoców morza, grillowanych białych ryb jak labraks bądź dorada, świeżego makaronu z warzywnymi dodatkami oraz do świeżych serów, szczególnie kozich.
Villa Dria Clef du Sol 2020
Kupaż skomponowany ze szczepów merlot 50% oraz cabernet sauvignon 50%. Fermentacja odbywa się w stalowych kadziach z krótkim dojrzewaniem na osadzie bez udziału beczek. W barwie ciemnorubinowe z fioletowymi refleksami. W zapachu dominują śliwki, porzeczki z ziołową nutą. W ustach pełne, ale gładkie, o owocowym charakterze dojrzałych czerwonych owoców z przyprawowym finiszem. Doskonałe do pieczonego w całości drobiu, duszonej wieprzowiny, wieprzowiny z grilla, rolady śląskiej oraz półtwardych serów o średniej intensywności jak: emmentaler, gruyere czy szafir.