znany włoski aperitif na bazie wina, produkowany od XIX wieku. Doprawiony gorzkim bittersem, gorzko-słodko-cytrusowy w smaku, lekki – 14,5%. Wśród składników są m.in.: dwa gatunki pomarańczy, kora chinowa, cynamon, goździki, gałka muszkatołowa, kora dzrewa sandałowego. Podobnie smakuje do Campari, ma też podobną, czerwono-pomarańczową barwę. Twórca trunku, Carlo Gancia, założył rodzinną winiarnię w 1850 roku, opracował również recepturę włoskiego musującego wina. Dzis do firmy należy 2000 ha winnic oraz kilometrowej długości zabytkowe piwnice, w których dojrzewają trunki. Sprzedają 25 mln butelek rocznie, eksportowanych do 60 krajów. Gancia podawana jest zwykle jako składnik drinków, np. z sokiem owocowym lub wodą gazowaną. Pod marką Gancia firma butelkuje też trzy rodzaje wermutów.
próbowałem 🙂