Gancia

znany włoski aperitif na bazie wina, produkowany od XIX wieku. Doprawiony gorzkim bittersem, gorzko-słodko-cytrusowy w smaku, lekki – 14,5%. Wśród składników są m.in.: dwa gatunki pomarańczy, kora chinowa, cynamon, goździki, gałka muszkatołowa, kora dzrewa sandałowego. Podobnie smakuje do Campari, ma też podobną, czerwono-pomarańczową barwę. Twórca trunku, Carlo Gancia, założył rodzinną winiarnię w 1850 roku, opracował również recepturę włoskiego musującego wina. Dzis do firmy należy 2000 ha winnic oraz kilometrowej długości zabytkowe piwnice, w których dojrzewają trunki. Sprzedają 25 mln butelek rocznie, eksportowanych do 60 krajów. Gancia podawana jest zwykle jako składnik drinków, np. z sokiem owocowym lub wodą gazowaną. Pod marką Gancia firma butelkuje też trzy rodzaje wermutów.

1 komentarz do “Gancia”

Komentarze są wyłączone.

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.