whisky blended malt, destylaty z regionu Campbeltown, butelkowana dla Douglas Laing. Gauldrons niedaleko Campbeltown to zatoka, jej gaelicka nazwa oznacza Zatokę Burz. W Cambeltown działają tylko trzy destylarnie: Springbank, Glen Scotia i Glengyle, whisky zestawiona jest prawdopodobnie z beczek z dwóch pierwszych. Aromat słodki, waniliowy, budyniowy, lekko ziołowy. Smak nieco cierpki – jabłka, nieco słony, przyjemny. Bardzo słony, morski finisz, typowy dla whisky z Glen Scotia. Trochę imbiru, pieprzu, kwaśne jabłka. Moc – 46,2%. W Polsce w ofercie Prime Brands.
Powiązane artykuły
Degustacje, Degustujemy
degustacje
Podczas Festiwalu Warsaw Spirits Competition będzie można wziąć udział w limitowanej degustacji jednej z Beczek […]
Lektury
recenzje, wino
Najnowsza książka Tomasza Prange-Barczyńskiego mówi o tym jak łączyć potrawy z winem i wina z […]
Wydarzenia
rynek
CEDC wprowadza nową linię Soplica Let’s Party – cztery owocowe warianty smakowe: Soplica Let’s Party Ananas & […]
Alkohole dnia
grappa
Zrobiona z mieszanki różnych wytłoczyn po produkcji win, leżakowana w beczkach z francuskiego dębu. Butelkowana […]
Degustacje
degustacje, koniak, likier
8 grudnia odbyło się spotkanie w cyklu Mocny Poniedziałek i degustację koniaków Meukow. Historia marki […]
Wydarzenia
whisky blendowana, whisky szkocka
Pernod Ricard zaprezentowało trzecią edycję Ballantine’s 40YO The Moment. Pierwsza The Remembering ukazała się w […]
Wydarzenia
whisky blendowana, whisky szkocka
Od stycznia 2026 roku nowym master blenderem szkockich whisky w Pernod Ricard zostanie Kevin Balmforth, […]
Alkohole dnia
absynt
Nowa receptura absyntu o mocy 68%, produkowanego przez Mundivie w serii Krakow’s Home of Craft […]