Podczas trzech spotkań poznamy najważniejsze regiony winiarskie Włoch. Skąd pochodzą najlepsze na świecie barolo? Czym różni się amarone od valpolicella ripasso? Jakie są najsłynniejsze wina Puglii? Jak smakuje słynne chianti? Skąd tyle słodyczy w winach moscato d’Asti i tak wiele tanin w nebbiolo? Na te i inne pytania będziemy chcieli odpowiedzieć podczas zajęć przy wysokiej klasy winach, w grupie od 9 do maksymalnie 14 osób. Koszt uczestnictwa w kursie – 300 zł.

Zajęcia 1
Wina Piemontu i Górna Adyga:
Gewurztraminer (Górna Adyga)
St. Magdalener (Górna Adyga)
Barolo (Piemont)
Dolcetto (Piemont)
Moscato d’Asti (Piemont)
Asti Frizzante (Piemont)

Zajęcia 2
Wina Toskanii, Sycylii i Sardynii
Chianti (Toskania)
Brunello di Montalcino (Toskania)
Vermentino (Toskania)
Nero d’Avola (Sycylia)
Inzolia (Sycylia)
Cannonau (Sardynia)

Zajęcia 3
Wina z Puglii, Abruzji i Veneto
Prosecco (Veneto)
Amarone (Veneto)
Valpolicella Ripasso (Veneto)
Primitivo (Puglia)
Negroamaro (Puglia)
Trebbiano d’Abruzzo (Abruzja)

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail