nazwa meksykańskiej jaszczurki. Tequila Gila powstaje w Jalisco, z lokalnych upraw agawy (100% agave weber), która jest gotowana w zbiornikach parowych, fermentowana w stalowych kadziach i dwukrotnie destylowana. Niewiele można się o niej dowiedzieć od producenta, na którego stronie internetowej znaleźć można bzdury o halucynogennych właściwościach agawy. Właścicielem marki jest firma Agave San Isidro. Butelkowana w trzech wersjach, wszytskie po 40 % ABV. Młoda Gila Silver ma delikatne miodowo-ziemisto-kwiatowe nuty aromatyczne, jest słodka w ustach. Wersja reposado leżakuje ok. 15 miesięcy w dębowych beczkach. Przyjemny ziemisty aromat z nutą miodową, do tego zapachy fermentacji. W smaku – truskawki, maliny, poziomki, słodko. Nuta ziemista i kwiatowa w finiszu, nieco cierpkie, olej słonecznikowy. Gila Añejo to ok. 27 miesięcy leżakowania w białym amerykańskim dębie. W aromacie: miód, wędzone śliwki, rodzynki, czekolada, ziemistość. Smak słodki, miód, słodka herbata, bardzo słodka papaja. W finiszu orzeszki coli i fistaszki, leciutko pieprzna, lekko słodka – gruszki w syropie.