Marka Roku Gin prezentuje pierwszy w Polsce Gin Pairing Guide. Książka dostępna jest w formie bezpłatnego e-booka do pobrania na stronie internetowej: www.rokugin.pl. Gościnność, jako hołd oddawany docenianiu wspólnych chwil, oraz sztuka pairingu, czyli zestawiania dań i napojów, stanowią fundamenty wyjątkowego albumu, który prezentuje sześć potraw i sześć koktajli. Autorami „Roku Gin Pairing Guide” – pierwszego takiego przewodnika w Polsce są Małgosia Minta – pisarka, dziennikarka i podcasterka kulinarna oraz Mateusz Szuchnik – Whisky & Gin Brand Ambasador produktów Beam-Suntory. Twórcy tej publikacji wykorzystali swoją bogatą wiedzę kulinarną, wyobraźnię i pasję do odkrywania smaków i aromatów.
Słowo „Roku” – co w języku japońskim oznacza „sześć” – odnosi się do sześciu lokalnych roślin stosowanych przy komponowaniu Roku Gin. Tradycyjne japońskie składniki są związane z czterema porami roku w Kraju Kwitnącej Wiśni. Wiosenny akcent to liście i kwiaty kwitnącej wiśni (sakura), letni – liście japońskich herbat sencha i gyokuro, jesienny – aromatyczny pieprz Sanshō, a zimowy – cytrusowe owoce yuzu. Zebrane w pełni swojego sezonu są harmonijnie łączone przez japońskich rzemieślników Suntory Liquor Atelier w Osace, z niezwykłą precyzją i troską o detale, aby stworzyć delikatny i idealnie zbalansowany smak.
Roku Gin to produkt z głęboko zakorzenioną japońską duszą, oparty na trzech zasadach: Shun, Monozukuri oraz Omotenashi.
Monozukuri to połączenie słowa „mono”, oznaczającego „rzeczy i produkty”, oraz „zukuri” – terminu rozumianego jako „proces wytwarzania lub tworzenia”. Razem stanowią one esencję japońskiego dążenie do perfekcji, skrupulatnej dbałości o szczegóły i troski o jakość. Każdy składnik wykorzystywany do produkcji Roku Gin jest przygotowywany i traktowany w sposób, który uwydatnia jego najważniejsze cechy. Stosuje się cztery różne metody destylacji, aby w pełni wydobyć świeże aromaty ze wszystkich składników.
Każdy z sześciu botanicznych składników, które tworzą kompozycję Roku Gin, jest zbierany zgodnie z japońską koncepcją Shun. Oznacza to czerpanie pełni smaku i dojrzałości z każdego składnika w chwili, gdy osiąga on szczyt doskonałości.
Inspirując się japońską tradycją Omotenashi, która kładzie nacisk na gościnność, Roku Gin manifestuje wartości związane z dzieleniem się wyjątkowym produktem z bliskimi, celebrowaniem wspólnych chwil, budowaniem relacji i tworzeniem niezapomnianych doświadczeń.
– Roku Gin to wyjątkowy trunek nasycony charakterem Japonii. Jest produkowany z szacunkiem dla tradycji rzemiosła, przyrody i kultury, jednocześnie wykraczając poza utarte schematy. Stał się dla nas inspiracją do stworzenia autorskich kompozycji koktajlowych, które później zestawiliśmy z wykwintnymi daniami fine dining. Subtelne smaki morza, luksusowy street food czy też uzależniający deser – zawsze w towarzystwie koktajlu. Inspiracją dla każdej z tych kompozycji jest jeden z naturalnych składników, które tworzą niepowtarzalny bukiet Roku Gin – mówi Mateusz Szuchnik, współautor przewodnika.