Gordon’s

marka jednego z najbardziej znanych angielskich ginów typu London Dry i jedna z najstarszych wciąż działających angielskich gorzelni. Firmę założył Alexander Gordon w 1769 roku. Początkowo prowadził gorzelnię w Southwark, potem przeniósł ją do Clerkenwell, ale przede wszystkim opracował nową recepturę ginu o bardziej jałowcowym i korzennym aromacie. Receptura pozostaje do dziś strzeżoną tajemnicą firmy, wiadomo jednak, że Gordon’s jest trzykrotnie destylowany z dodatkiem: jagód jałowca, kolendry, arcydzięglu, lukrecji, skórek pomarańczy i cytryny oraz korzenia irysa. Bardzo aromatyczny, w smaku ostry, z wyraźną goryczką arcydzięglu. W 1898 roku doszło do połączenia firmy Gordon’s z innym znaczącym graczem na rynku ginu – Tanqueray, w rezultacie czego powstała spółka Tanqueray Gordon, zdecydowany lider w produkcji London Dry Gin. Jeszcze przed II wojną światową zaczęto otwierać własne gorzelnie poza Wyspami Brytyjskimi, w tym w USA. Firma była kilkukrotnie sprzedawana, przez długi czas należała do grupy United Destillers, obecnie jest w port folio Diageo. Kilkukrotnie też zmieniano miejsce głównej destylarni, od 1998 roku mieści się ona nie w Anglii, lecz w Szkocji, w mieście Fife. Sprzedawany na całym świecie, według upodobań lokalnych konsumentach w różnych wersjach i o różnej mocy: 37,2%, 37,5%, 40%, 47,3%, a kiedyś także 35% (Gordon’s Special Dry 70). Pod marką Gordon’s sprzedawane są też giny smakowe – pomarańczowy, cytrynowy, a od 2014 roku także wspaniały ogórkowy – Gordon’s Crisp Cucumber, ponadto: tarninówka (sloe gin), bittery, czysta wódka oraz napoje w puszkach typu ready-to-drink – Gordon’s Gin & Tonic.

 

SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.