Destylarnie, Spirits
gorzelnie rolnicze

Gorzelnia rolnicza Avanti w Mstowie

Gorzelnia rolnicza Avanti w Mstowie

Udostępnij:

We wsi Mstowo, położonej niedaleko Jeziora Chodeckiego, w 2009 roku rodzina Fijałowskich uruchomiła nowoczesną gorzelnię, o mocach produkcyjnych ok. 1000 l spirytusu na godzinę. Gorzelnia zajmuje zabytkowy budynek dawnej kaszarni, zbudowanej prawdopodobnie w 1936 roku. Sama wieś powstała w XV wieku, w miejscu znacznie wcześniejszej osady. W połowie XVIII w. była własnością starosty przedeckiego Jakuba Zygmunta Kretkowskiego, w 1844 roku dobra znalazły się w ręku Ignacego Lipskiego, natomiast od początku XX w. do 1945 roku stanowiły własność rodziny Wernerów.

– Gorzelnia była pomysłem ojca, nieruchomość jest po dziadku, nie chcąc jej sprzedawać, postanowiliśmy tchnąć nowego ducha – mówi Sławomir Fijałkowski. – Staramy się żeby gorzelnia była dochodowa, co w tych czasach jest trudne. Produkujemy spirytus zarówno na biopaliwa, jak i na cele konsumpcyjne, poza tym sprzedajemy wysokobiałkową paszę dla zwierząt, a płynny wywar nieodpłatnie przekazujemy lokalnym rolnikom.
Zainstalowano tu system dwukolumnowy. W pierwszej kolumnie jest 16 półek, w drugiej 40. Stosują zimne zacieranie. Jest suszarnia kukurydzy, urządzenia do obróbki wywaru. Firma ma cztery gigantyczne fermentatory, każdy o pojemności 320 tys. l. Destylują do mocy 93-94%. Mają możliwość skażania spirytusu, więc w związku z pandemią koronawirusa przygotowywali tez półprodukty dla branży farmaceutycznej i chemicznej.
Wśród odbiorców spirytusu na wódki są m.in. CEDC, MBWS czy Destylacje Polskie. Gorzelnia pracuje w systemie trzyzmianowym, siedem dni w tygodniu, zatrudnia 20 osób. Przerabiają 16-18 tys. ton kukurydzy rocznie i jest to jedyny surowiec.
– Mamy zaledwie 5 ha własnego pola, więc kukurydzę skupujemy, składujemy i suszymy – mówi Sławomir Fijałkowski.
Firma Avanti powstała w 1991 roku, działa głównie w segmencie produktów z celulozy, mają zakład produkcyjny i magazyny w Chodeczu.

Powiązane artykuły

Wydarzenia
likier
Podczas Warsaw Spirits Competition zadebiutują dwie limitowane edycje Klaudiusza Szurgota, w tym Cytrynówka Częstochowska z Marakują, dostępna wyłącznie 9 stycznia w limitowanych ilościach.
Degustacje
degustacje, rum
19 grudnia Dom Whisky organizuje online spotkanie edukacyjne poświęcone marce Don Papa, prowadzone przez brand ambasadora Marcina Szymę.
Wydarzenia
gin, muzeum

Legendarny producent ginu Beefeater ogłosił, że z końcem 2025 roku jego destylarnia w Londynie zaprzestanie […]

Partnerskie
Wydarzenia
partnerskie, rynek
Nicolas Krantz od 1 stycznia 2026 obejmie stanowisko CEO Wyborowa Pernod Ricard i regionu CEE, zastępując Fabrice’a Audana, który po 40 latach kariery przechodzi na
Alkohole dnia
sotol

Sotol z Durango, trzy odmiany agawy: texanum, cedrosanum, wheeleri. Zabutelkowany z mocą 43%. Marka należy […]

Degustacje
degustacje, whisky

18 grudnia Dom Whisky zaprasza o godz. 18.00 na degustację „Torfowa whisky – niejedno ma […]

Wydarzenia
rynek
TuttoFood 2026 w Mediolanie zapowiada rekordową frekwencję, rosnący udział zagranicznych wystawców oraz silną reprezentację międzynarodową, w tym sekcję Beverage i Mixology Experience.
Alkohole dnia
tequila

Delikatny aromat – słodycz miodu, ziemistość, delikatna nuta korzenna, cynamonowa, kwiatowa, różana, słodka morela, mango. […]

Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.