Miasteczko Boršice u Blatnice ma długie tradycje sadownictwa i gorzelnictwa. Uprawiane są tu głównie: śliwki, wiśnie, morele, renklody, ale też jabłka, gruszki, brzoskwinie, czereśnie. Najbardziej znaną destylarnią w Boršice u Blatnice jest zakład Žufanek. Działa tu jednak jeszcze jedna, malutka gorzelnia, Pěstitelská Pálenice Zdeněk Halík. Dzieli je niespełna pół kilometra. Zakład pana Zdenka Halíka to typowa nowoczesna destylarnia rolnicza, która świadczy usługi dla lokalnych sadowników, przerabiając na alkohol ich owoce. Destylują w niewielkich miedzianych kotłach opalanych gazem. Jeden obieg to 300 l, z czego uzyskuje się ok. 30 l. destylatu o mocy 50%. Destylacja trwa 3-4 godzin. Ze 100 kg śliwek uzyskuje się 8-12 l destylatu 50%. Czeskie prawo pozwala właścicielowi drzew owocowych na odpędzenie rocznie do 60 l okowity o mocy do 50%. Destylarnia Zdeněk Halík ma certyfikat regionalny Tradice Bílých Karpat.