ruta jest rośliną bardzo rozpowszechnioną w basenie Morza Śródziemnego. Jej kwiaty i łodygi są suszone i wykorzystywane ze względu na przyjemne, słodkie, ziołowe aromaty. Robi się z ruty kadzidła, olejki eteryczne, jest też bardzo chętnie wykorzystywana przy zestawianiu ziołowych likierów. Jej słodkie, kwiatowe nuty świetnie korespondują z grappą i dzisiaj trudno by było ustalić, od kiedy datuje się zwyczaj macerowania gałązek i kwiatów ruty w alkoholu, ale zapewne sięga to czasów średniowiecza. Współcześnie ruta jest wykorzystywana przez producentów grappy nawet chętniej niż jałowiec. Większość producentów ma w swojej ofercie trunek o nazwie grappa alla ruta, przy czym zwyczajem jest, że gałązkę z zielonym jeszcze kwiatostanem zanurza się w butelce i w niej pozostawia, podobnie jak to jest w przypadku naszej żubrówki ze źdźbłem trawy czy z bałkańską travaricą. Ruta dodaje aromatu, ale stanowi też swego rodzaju ozdobę butelki. Moc grappy z rutą zwykle wynosi 38-40%.

      

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail