7 listopada w Kicie Koguta miała miejsce degustacja produktów firmy Zanin. Gościem specjalnym był Giuliano Silvestri, ambasador marki, menadżer do spraw sprzedaży i eksportu. Spotkanie poprowadził Łukasz Gołębiewski, a głównymi bohaterkami były: Via Roma distilato d’Uva, grappy: Cavallina Bianca 18, Via Roma Barolo Riserva, Via Roma Moscato Riserva, Monte Sabotino Grappa 20 Anni Selezione Gran Riserva oraz likier Pepperciocco. Każdy z uczestników otrzymał prezent-niespodziankę z linii produktów Monte Sabotino – Grappa Stravecchia Invecchiata Anni 20 Gran Reserva Superiore. Prowadzący spotkanie został uhonorowany przez Giuliano Silvestri wyjątkową butelką z prywatnej kolekcji rodziny Zanin, grappą wydestylowaną w 1982 roku. Opakowana w dębową skrzynkę ze złotym godłem rodziny, została wypuszczona w licznie zaledwie 125 butelek.


Firma została założona w Zugliano w połowie XIX wieku przez Bortolo Zanina, dziś kierowana jest przez jego prawnuki. Widniejący w godle firmy 1895 rok odnosi się do pierwszego butelkowania grappy Zanin, destylarnia jednak istniała już wcześniej, a Bortolo sprzedawał grappę gościom swojej tawerny.
Do rodziny Zanin należą obecnie dwa zakłady produkcyjne, wyposażone w alembiki zbudowane według własnego projektu oraz kolumny do destylacji ciągłej. Mają niewielką winnicę w Zugliano, większość wytłoczyn jednak skupują z różnych regionów Włoch. Są czwartym co do wielkości producentem grappy we Włoszech, rocznie wypuszczają ok. 8 mln butelek. Mają własne piwnice leżakowania grappy i brandy oraz kilka linii do butelkowania.
Polskim importerem jest firma M&P Alkohole i Wina Świata.

Wrażenia z degustacji :

Via Roma distilato d’Uva (40%)
Klasyczna acquavite d’uva, wypalana z całych winogron szczepów glera i chardonnay, nie starzona. Aromaty bardzo rześkie: zielone winogrona, trawy, kwiaty polne. 4

Cavallina Bianca 18 (41,5%)
To blend, w którym duży udział mają winogrona glera, bardzo popularne w rejonie Veneto, gdzie leży miasto Zugliano, robi się z nich wino prosecco, pozostałe szczepy to merlot i cabernet. Aromaty słodkie i owocowe: maliny, porzeczki i wiśnie. W ustach słodko i zarazem szorstko, ale bardzo przyjemnie, w tle lukrecja i dębina. Starzona przez dziesięć miesięcy w beczkach typu barrique ze slawońskiego dębu oraz osiem miesięcy w beczkach z drewna wiśni. 4.5

Via Roma Barolo Riserva (40%)
Grappa z soczystych wytłoczyn czerwonych winogron nebbiolo, jakie wykorzystywano do produkcji win barolo. Aromaty słodkie: maliny, jabłka, brzoskwinia, marcepan, liście porzeczki, propolis. W ustach zaskakująco egzotycznie, banany, papaja, marakuja, melon, słodycz miodu. Starzona ponad 18 miesięcy w beczkach ze slawońskiego dębu. 4.5

Via Roma Moscato Riserva (40%)
Grappa jednoszczepowa z wytłoczyn białych aromatycznych winogron moscato, wykorzystywanych do produkcji win półsłodkich i słodkich. Aromaty słodkie i kwiatowe: kwiaty drzew owocowych, róże, maliny, kwitnący rumianek. W ustach gęsta, maślana, ale bardzo delikatna, bukiet róż i butterscotch. Starzona ponad 18 miesięcy w beczkach ze slawońskiego dębu. 4.5

Monte Sabotino Grappa 20 Anni Selezione Gran Riserva (40%)
Jedna z pereł piwnic w Zugliano. Grappa zestawiona z wytłoczyn winogron szczepów: merlot, cabernet i glera, z lokalnych upraw z regionu Veneto. Aromaty bardzo słodkie: miód, wiśnie w czekoladzie, nugat, mleczna czekolada z orzechami laskowymi, a także taniczne: drewno, herbata. Kupaż różnych beczek, najmłodsze grappa w tej butelce ma 20 lat, leżakowały w beczkach ze slawońskiego dębu, z drewna wiśni oraz z kasztanowca. 4.5

Do tej wyjątkowej grappy podana została gorzka szwajcarska czekolada Favarger, zrobiona według receptury z XIX wieku, z dodatkiem szlachetnej wanilii odmiany burbon z Madagaskaru.

Pepperciocco (25%)
Popularny we Włoszech likier – połączenie czekolady i ostrej papryczki Aromaty: ziarna kakao, gorzka czekolada, pikantna czerwona papryczka. W ustach czekoladowo, słodko z nutą pikantną, bardzo przyjemnie. 4

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail