Grochowica Polska

Pierwszy w Polsce destylat z grochu powstaje w gorzelni rolniczej Stare Strącze, w miejscowości leżącej u zbiegu trzech województw: dolnośląskiego, lubuskiego i wielkopolskiego. To wyłącznie groch, odmiana w której jest mniej białka, a więcej skrobi, z tony uzyskuje się 250-300 l spirytusu. Groch pochodzi z lokalnych upraw, poddawany jest parowaniu przed fermentacją. Jednokrotnie destylowany w kolumnie tylko do mocy 85-86%, nie rektyfikowany. Finalnie Grochowica zestawiana jest i butelkowana w zakładzie Polanin w Środzie Wlkp.

– Pracowałem kiedyś w miejscowości Grochowice, gdzie kręcono film „Siekierezada” i gdzie odbywają się coroczne Stachuriady. Edward Stachura tu mieszkał, a także niedaleko, w Kotli, to jest jedna gmina. W tych Grochowicach jeden facet pędził tam bimber z grochu. Spróbowałem i zachwyciłem się. Postanowiłem, że zrobię coś takiego na komercyjną skalę – mówi Artur Król, twórca receptury i prezes spółki Grochowica Polska Sp. z o.o. – Nie łatwo było znaleźć producenta, ludzie mówili mi „panie, czy panu coś się z tym grochem nie pomyliło?”. Aż trafiłem do gorzelni Stare Strącze, okazało się, że dla nich nie ma rzeczy niemożliwych, a przedestylować da się wszystko. To miejsce, Strącze, już samą swoją nazwą pasuje do mojego alkoholu. Groch kupuję sam, muszę go widzieć, musi być prosto ze zbioru, z łupiną. I z łupiną go fermentujemy, to daje bardziej wytrawny smak, bez łupiny jest słodszy. Zbiory grochu są w połowie lipca – mówi Artur Król.
Grochowica świetnie pasuje do polskiej kuchni, choć autor receptury ma też wiele pomysłów na koktajle, z których najbardziej ekstremalny, to „groch z kapustą”, czyli Grochowica z sokiem z kiszonej kapusty, z dodatkiem kiszonych szparagów.
Butelkowana z mocą 53,9%. Na butelce z francuskiego szkła są grawery przedstawiające strącza grochu. W przyszłości będzie rocznikowana. Aromat wypieczonych w ognisku ziemniaków, wanilia, prażone orzechy ziemne lekko koper. W smaku ziemista, puree z grochu, prażone orzechy, toffie placek z wiśniami, wypieczona skórka ziemniaka, gotowany bób. Finisz to bardzo ciekawa mieszanka orzechów – laskowe, włoskie, nerkowca, czekolada gorzka, cierpkość tytoniu. Alkohol nieprawdopodobnie aromatyczny, przyjemny do picia i kolekcjonerski.
Z uwagi na cenę surowca i jego zużycie przy produkcji alkoholu Grochowica cenowo lokuje się na półce w przedziale 120-140 zł. Artur Król planuje też wprowadzić na rynek okowitę z bobu.

1 komentarz do “Grochowica Polska”

  1. Świetny trunek po raz pierwszy miałem okazje próbować destylatu z Grochu.
    Gratuluje oryginalnego pomysłu i wzbogacenia rynku o jeszcze jeden świetny trunek z tradycją.

    Pozdrawiam producentów tego świetnego kratowego trunku zasługującego na nagrodę.

Komentarze są wyłączone.

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.