Grosperrin

młoda firma zajmująca się skupowaniem eau-de-vie i kupażowaniem własnych koniaków. Ich siedziba mieści się nad rzeką Charente, w mieście Saintes. Założona w 1992 roku przez Jeana Grosperrin, obecnie prowadzona przez jego syna Guilhema Grosperrin. Jako jedni z nielicznych oferują szeroki wachlarz koniaków typu vintage, nie będących blendami, które Guilhem skupuje we wszystkich sześciu regionach produkcji koniaku (np. koniaki z wyspy Ile d’Oleron). Własne kupaże oferują w trzech liniach: Le Roch, Frederick Mistreau oraz Jean Grosperrin, noszącej nazwisko założyciela. Jako jedni z nielicznych blenderów nie dodają do koniaku cukru czy karmelu. Mają ok. 25 rocznikowych koniaków z różnych regionów, często skupują nowe destylaty, które leżakują przez lata, czasami także stare destylaty, które tu są dalej starzone. W piwnicy w Saintes przechowywane są nawet ponad 200-letnie koniaki, w ofercie vintage w butelkach najstarsze oferowane są koniaki z 1944 roku. Jako jedyni we Francji mają koniaki cask strength, o mocy powyżej 60% – są nadzwyczajne.

siedziba firmy Jean Grosperrin w Saintes

Guilhem Grosperrin nabiera z beczki wiekowego koniaku, ten ma 90 lat

piwniczka Jean Grosperrin – niektóre destylaty mają ponad 200 lat

zalakowane stare beczki

degustowałem ten zabytkowy koniak, rocznik 1920

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.