Alkohole dnia, Spirits
gin, rum

Gunroom Navy Spirits

Gunroom Navy Spirits

Udostępnij:

linia alkoholi odwołujących się do tradycji brytyjskiej marynarki wojennej, czasów, kiedy marynarze otrzymywali codzienną rację mocnego rumu lub ginu. Ta racja zmieniała się na przestrzeni lat, aż całkowicie zaniechano obyczaju. Co ciekawe, marka powstała w Szwecji, z inicjatywy firmy Renbjer & Magnusson AB, która działa głównie na rynku importu alkoholi. Gunroom Navy Gin (57%) jest starzony w dębowych beczkach. Ma niezwykle intensywny aromat leśny, aż kręci w nosie: jałowiec, paproć, zielone szyszki, żywica i igliwie. Można do tego dodać biały pieprz. W ustach jest równie potężny, mocny, bardzo ostry, zdecydowania jałowcowy. Dla miłośników angielskich ginów w starym stylu. Pozostawia bardzo rześki posmak – żywiczny, ale też nieco słodki, jak szyszka w słodkiej zalewie. Gunroom Navy Rum (65%) importowany z Gujany, destylowany w XIX-wiecznych miedzianych alembikach. Ma aromat industrialny – ropa, smar, poza tym akacja, toffi i masło orzechowe. Bardzo rozgrzewający, w pierwszej chwili nawet palący, pozostawia w ustach przyjemny, słodki i tropikalny posmak – passiflory, mango, bananów. Finisz jest wyjątkowo bananowy. Wysoka moc nie przytłoczyła tego rumu. W serii jest jeszcze Gunroom London Dry Gin (43%), który przez 45-60 dni leżakował w beczkach po whisky. W przypadku obydwu ginów do maturacji użyto ręcznie zbieranych ziół, owoców i korzeni, są to: jałowiec, kolendra, korzeń arcydzięgla, korzeń irysa, skórka cytrynowa, słodkie skórki pomarańczowe, lukrecja, cząber, cynamonowiec wonny, cynamonowiec cejloński, migdały, gałka muszkatołowa.

SONY DSC SONY DSC

Powiązane artykuły

Degustacje
degustacje, koniak, likier

8 grudnia odbyło się spotkanie w cyklu Mocny Poniedziałek i degustację koniaków Meukow. Historia marki […]

Wydarzenia
whisky blendowana, whisky szkocka

Pernod Ricard zaprezentowało trzecią edycję Ballantine’s 40YO The Moment. Pierwsza The Remembering ukazała się w […]

Wydarzenia
whisky blendowana, whisky szkocka

Od stycznia 2026 roku nowym master blenderem szkockich whisky w Pernod Ricard zostanie Kevin Balmforth, […]

Alkohole dnia
absynt

Nowa receptura absyntu o mocy 68%, produkowanego przez Mundivie w serii Krakow’s Home of Craft […]

Wydarzenia
likier
Podczas Warsaw Spirits Competition zadebiutują dwie limitowane edycje Klaudiusza Szurgota, w tym Cytrynówka Częstochowska z Marakują, dostępna wyłącznie 9 stycznia w limitowanych ilościach.
Degustacje
degustacje, rum
19 grudnia Dom Whisky organizuje online spotkanie edukacyjne poświęcone marce Don Papa, prowadzone przez brand ambasadora Marcina Szymę.
Wydarzenia
gin, muzeum

Legendarny producent ginu Beefeater ogłosił, że z końcem 2025 roku jego destylarnia w Londynie zaprzestanie […]

Partnerskie
Wydarzenia
partnerskie, rynek
Nicolas Krantz od 1 stycznia 2026 obejmie stanowisko CEO Wyborowa Pernod Ricard i regionu CEE, zastępując Fabrice’a Audana, który po 40 latach kariery przechodzi na
Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.