Heffron

rum destylowany w Las Cabras de Pesé, destylarni z Panamy, należącej do grupy Alcoholes del Istmo. Za produkcję odpowiada Francisco Fernández, znany jako Don Pancho. Od początku lat 60. Francisco Fernández pracował przy destylacji rumów na Kubie, od lat 90. mieszka i pracuje w Panamie. To rum melasowy, fermentowany przez ok. 3 dni w temperaturze 30-33°C. Destylowany w kolumnie, leżakowany przez pięć lat w beczkach po bourbonie. Blendowany i butelkowany z mocą 38% w Czechach, w zakładzie Palírna U Zeleného stromu. Dedykowany czechosłowackim bohaterom z lat I wojny światowej, płynącym z Syberii na amerykańskim parowcu SS Heffron. Okręt płynął wraz z innymi statkami w konwoju z Murmańska do Panamy.

Aromat bardzo słodki – czekolada, czekolada z cynamonem, wiórki kokosowe, ziarna kakao. Smak czekoladowo-kakaowy, z lekką nutą kawy, wiśni, rodzynek, daktyli. Trochę wanilii w finiszu, orzechy laskowe, czekolada.

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.