Heriose

Nowa marka francuskiej whisky single malt, zadebiutowała w 2022 roku. Wykorzystują francuski jęczmień, fermentacja jest krótka, trwa ok. 46 godzin i odbywa się poza destylarnią – w browarze. Podwójna destylacja w koniakowym alembiku. Marka powstaje w zakładzie Maison Boinaud, znanym przede wszystkim z produkcji koniaku. Zaczynali ok. 1640 roku w Angeac Champagne, obecnie firmą kieruje 24 pokolenie, licząc od założyciela – Rémi and Charles Boinaud. Ich marki koniaków to: De Luze, J. Dupont i Naulin, mają też armaniak Signature de France, brandy Grand Empereur i Grand Ducal. Podstawowa whisky Heriose Le Classique (46%) spędziła ponad 3,5 roku w beczkach po bourbonie. W zapachu bardzo dużo bardzo słodkich jabłek, gruszki, creme brulee, wanilia. W smaku bardzo dużo słodkich i cierpkich jabłek. W finiszu bardzo przyjemnie cierpkie, jabłkowe. Heriose Le Petit Tourne (46%) to whisky lekko torfowa. Zapachy ziołowe, warzywne, słodkie, waniliowe. W smaku bardzo warzywne – seler, kalarepa, pietruszka, bardzo ciekawe. W finiszu kalarepa, natka pietruszki. Ciekawa, zupełnie inna niż szkocki styl torfowych whisky.

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.