doskonała ziołowa wódka ze Słowacji, robiona z maceratu korzenia goryczki (gencjany) w zbożowym spirytusie, z wykorzystaniem ziół rosnących w Tatrach. Występuje w kilku odmianach, tradycyjna Horec Vodka robiona jest tylko maceratem z goryczki. Jest też Horec Gold (z żeń-szeniem) i Horec Black (mieszanka 23 ziół, o słodkawym smaku) oraz mieszanki z dodatkiem aloesu czy wiśni. Tradycyjny Horec ma 40%, Gold i Black mają po 35%. Świetną propozycją jest Borovička Horec – bardziej gorzka niż zwykła Borovička. Zaś moim zdaniem prawdziwy rarytas to Horec rubínový – aperitif podobny do Campari, tyle że mocny bo ma 38%. Producentem jest gorzelnia Prelika z Preszowa.

[nggallery id=101]

Komentarze

Autor: Disorder

Komentarze

  1. Piłem i potwierdzam . Trunek pierwsza klasa . Choć osobiście polecam Horec vodka, a moja partnerka Horec borovicka, pozostałe są przesłodzone . Niestety, nawet w Słowacji poza rejonem Tatr/ Liptów niedostępny w zwykłych sklepach. Prawdopodobnie bardzo dobrze mógłby odgrywać rolę goryczkowego składnika w koktajlach !

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail