Seven Angels to seria siedmiu whisky single malt z destylarni Spirit of Hven. Edycja 48,6% to druga whisky z lekką nutą dymu. To limitowana edycja z ośmiu beczek napełnionych w 2012 roku. Patron edycji, Święty Uriel, jest czwartym archaniołem w chrześcijaństwie. Według Księgi Henocha, ok. 200 roku p.n.e. Uriel był jednym z aniołów, którzy pomogli pochować Adama i Abla w ogrodzie Eden. Whisky dojrzewały od 2012 roku, receptura to: 70% słodu jęczmiennego, 25% słodu torfowego (40 ppm) i 5% słodu czekoladowego. Drożdże to 80% cerevisiae i 20% bayanus. Sześć beczek wykonano z dębu gatunku Quercus Muehlenbergii (dąb chinkapin), mocno wytostowanych i mocno zwęglonych. Jedna beczka wykonana jest z Quercus Macrocarpa (dąb Burr), mocno wytostowana i lekko zwęglona. Osiem beczek zrobiono z Quercus Petraea z Allier, wcześniej napełnionych cabernet sauvignon z północnych Włoch. Wszystkie beczki suszono na powietrzu przez minimum 36 miesięcy.
Zapach: winogron, śliwek, gruszek, czekolady z rodzynkami, wędzonych owoców. Smak wyraźnie dymny – wędzone śliwki, wędzone winogrona, anyż, lekko sól, porzeczka, nuta medyczna. Finisz cierpki – tytoń, anyż, lukrecja, zielone orzechy włoskie, białe rodzynki, suszone orzechy włoskie, solony popcorn.
Alkohole dnia, Spirits
single malt
Hven Seven Angels St. Uriel
Powiązane artykuły
Degustacje
degustacje, koniak, likier
8 grudnia odbyło się spotkanie w cyklu Mocny Poniedziałek i degustację koniaków Meukow. Historia marki […]
Wydarzenia
whisky blendowana, whisky szkocka
Pernod Ricard zaprezentowało trzecią edycję Ballantine’s 40YO The Moment. Pierwsza The Remembering ukazała się w […]
Wydarzenia
whisky blendowana, whisky szkocka
Od stycznia 2026 roku nowym master blenderem szkockich whisky w Pernod Ricard zostanie Kevin Balmforth, […]
Alkohole dnia
absynt
Nowa receptura absyntu o mocy 68%, produkowanego przez Mundivie w serii Krakow’s Home of Craft […]
Wydarzenia
likier
Podczas Warsaw Spirits Competition zadebiutują dwie limitowane edycje Klaudiusza Szurgota, w tym Cytrynówka Częstochowska z Marakują, dostępna wyłącznie 9 stycznia w limitowanych ilościach.
Degustacje
degustacje, rum
19 grudnia Dom Whisky organizuje online spotkanie edukacyjne poświęcone marce Don Papa, prowadzone przez brand ambasadora Marcina Szymę.
Wydarzenia
gin, muzeum
Legendarny producent ginu Beefeater ogłosił, że z końcem 2025 roku jego destylarnia w Londynie zaprzestanie […]
Partnerskie
Wydarzenia
partnerskie, rynek
Nicolas Krantz od 1 stycznia 2026 obejmie stanowisko CEO Wyborowa Pernod Ricard i regionu CEE, zastępując Fabrice’a Audana, który po 40 latach kariery przechodzi na