Seven Angels to seria siedmiu whisky single malt z destylarni Spirit of Hven. Edycja 48,6% to druga whisky z lekką nutą dymu. To limitowana edycja z ośmiu beczek napełnionych w 2012 roku. Patron edycji, Święty Uriel, jest czwartym archaniołem w chrześcijaństwie. Według Księgi Henocha, ok. 200 roku p.n.e. Uriel był jednym z aniołów, którzy pomogli pochować Adama i Abla w ogrodzie Eden. Whisky dojrzewały od 2012 roku, receptura to: 70% słodu jęczmiennego, 25% słodu torfowego (40 ppm) i 5% słodu czekoladowego. Drożdże to 80% cerevisiae i 20% bayanus. Sześć beczek wykonano z dębu gatunku Quercus Muehlenbergii (dąb chinkapin), mocno wytostowanych i mocno zwęglonych. Jedna beczka wykonana jest z Quercus Macrocarpa (dąb Burr), mocno wytostowana i lekko zwęglona. Osiem beczek zrobiono z Quercus Petraea z Allier, wcześniej napełnionych cabernet sauvignon z północnych Włoch. Wszystkie beczki suszono na powietrzu przez minimum 36 miesięcy.
Zapach: winogron, śliwek, gruszek, czekolady z rodzynkami, wędzonych owoców. Smak wyraźnie dymny – wędzone śliwki, wędzone winogrona, anyż, lekko sól, porzeczka, nuta medyczna. Finisz cierpki – tytoń, anyż, lukrecja, zielone orzechy włoskie, białe rodzynki, suszone orzechy włoskie, solony popcorn.
Hven Seven Angels St. Uriel
Powiązane artykuły
Podczas Festiwalu Warsaw Spirits Competition będzie można wziąć udział w limitowanej degustacji jednej z Beczek […]
Najnowsza książka Tomasza Prange-Barczyńskiego mówi o tym jak łączyć potrawy z winem i wina z […]
CEDC wprowadza nową linię Soplica Let’s Party – cztery owocowe warianty smakowe: Soplica Let’s Party Ananas & […]
Zrobiona z mieszanki różnych wytłoczyn po produkcji win, leżakowana w beczkach z francuskiego dębu. Butelkowana […]
8 grudnia odbyło się spotkanie w cyklu Mocny Poniedziałek i degustację koniaków Meukow. Historia marki […]
Pernod Ricard zaprezentowało trzecią edycję Ballantine’s 40YO The Moment. Pierwsza The Remembering ukazała się w […]
Od stycznia 2026 roku nowym master blenderem szkockich whisky w Pernod Ricard zostanie Kevin Balmforth, […]
Nowa receptura absyntu o mocy 68%, produkowanego przez Mundivie w serii Krakow’s Home of Craft […]