marka dymnych whisky z destylarni Loch Lomond. W zamierzeniu ma odzwierciedlać dawny styl whisky z regionu Highland, dużo bardziej dymny niż obecnie. Nazwa nawiązuje do wyspy na jeziorze Loch Lomond, podobnie jak nazwa innej linii whisky – Inchmurrin, a po gaelicku Inch-moan znaczy tyle, co torfowa wyspa. Po raz pierwszy Loch Lomond zabutelkował whisky Inchmoan w 2005 roku, zawsze jednak były to okazjonalne wypusty. W 2017 roku pojawiły się pod marką Inchmoan dwie whisky – Inchmoan 12YO oraz dwudziestopięcioletnia Inchmoan Vintage 1992. Leżakowały w beczkach po bourbonie (pierwszy raz i drugi raz napełnianych). Inchmoan 1992 była destylowana w nietypowym alembiku, zwanym straight neck pot still, który daje wyższą moc alkoholu. W rezultacie uzyskano whisky ciężką, oleistą, dymną, o nutach przyprawowych. W aromacie czuć waniliny beczki po bourbonie, poziomki i maliny, ciasteczka maślane, są nuty medyczne i dymne. W ustach – gorzkie zioła, a do tego słodycz toffi. Finisz nacechowany torfem. Polskim dystrybutorem jest M&P.
