Należąca do Bacardi marka blendowanej whisky Dewar’s wprowadziła niezwykła serię dedykowaną do sklepów wolnocłowych – Dewar’s Double Double. To trzy nowocześnie opakowane whisky, oferowane w nietypowych dla szkockiej pojemnościach 0,5 l, w wieku: 21-, 27- i 32-lata. Producent informuje o czterostopniowym procesie maturacji tych whisky. Na czym to polega? Wyjaśnia Stephanie Macleod, master blender marki Dewar’s. Pierwszy etap to klasyczne leżakowanie każdej z wykorzystanych whisky, tak słodowych, jak i zbożowych. Drugi etap, to połączenie osobno whisky słodowych i osobno zbożowych i ich dalsza maturacja w dużych beczkach. Następnie połączono destylaty single malt i single grain, ponownie wlano taką mieszankę do beczek i wysłano do magazynu, żeby dalej odpoczywały. Na tym jednak nie koniec, gdyż zawartość tamtych beczek przelano jeszcze do trzech różnych rodzajów innych beczek, wszystkich po sherry. Oczywiście ten proces był przeprowadzany osobno dla whisky w adekwatnym wieku. I tak edycja 21YO finiszowała w beczkach po sherry oloroso, 27YO w beczkach po sherry palo cortado, zaś 32YO po sherry pedro ximénez. Wszystkie beczki trafiły do półlitrowych butelek z mocą 46%. Ceny edycji to kolejno: 90, 160 i 250 dolarów za butelkę.