zamknięta już destylarnia whisky z Lowland. Kiedyś była częścią wielkiego zakładu Dumbarton, największej destylarni zbożowej whisky (grain whisky) w Szkocji. W ramach Dumbarton działały też dwie gorzelnie produkujące whisky słodowaną – Lomond i właśnie Inverleven. Zakład powstał w 1938 roku i miał parę alembików. Cały kompleks gorzelniczy działał z powodzeniem do lat 80. XX wieku, produkując alkohol do blendów Ballantine’s, kiedy okazał się przestarzały i zbyt kapitałochłonny. Zadecydowano wówczas o jego zamknięciu. Produkcję w Lomond wstrzymano w 1985 roku, w Inverleven w 1991 roku. Sama destylarnia zbożowa, czyli Dumbarton, działała do 2002 roku. Po zamknięciu została zburzona, podobnie jak dawny zakład Inverleven. Jego budynek z czerwonej cegły stał nad rzeką Leven, ale źródłem wody było Loch Lomond. Smak tej whisky wciąż możemy doceniać dzięki edycji Pernod Ricard – Deoch an Doras (co po polsku znaczy mniej więcej „napij się w drzwiach”). Zabutelkowana z mocą beczki, 48,85%, w wieku 36 lat (napełnienie beczki w 1973 roku). W aromacie: toffi, słodka czekolada z wiśnią, ale też trochę ziół (mięta i majeranek, czarna herbata), w ustach: przypalony tost z marmoladą pomarańczową, finisz słodki, czekoladowy.