J. Haider

austriacka destylarnia w Roggenreith, specjalizująca się w whisky. Firma powstała w 1995 roku, należy do rodziny Haider, mistrzem destylacji jest Johann Haider. Ich podstawowa Waldviertler Whisky robiona jest z lokalnych upraw niesłodowanego żyta i w 40% słodowanego jęczmienia, sprzedawana jest jako rye whisky. Mają też Pure Rye Malt J.H. robiona wyłącznie z żyta oraz Special Rye Malt Nougat J.H., która jest robiona z przypiekanego ziarna. Są także klasyczne Single Malt J.H. i Special Single Malt Karamell J.H. wyłącznie destylowane ze słodowanego jęczmienia. Eksperymentują również z dymnym torfowanym słodem jęczmiennym, a torfowe whisky przechowują w beczkach po słodkich winach. Firma sprzedaje też niestarzoną White Rye Malt z mocą 41%, o silnie owocowym (gruszki) aromacie. Do destylacji używają aparatów wykorzystywanych raczej przy produkcji owocowych brandy (kocioł plus kolumna) niż whisky. Robią też bardzo wysokiej klasy likiery na bazie swoich whisky, w tym wyjątkowo dobry czekoladowy, a także: brandy owocowe, piwne  czy  bardzo oryginalne destylaty mieszane (np. słodowo-winny).

SONY DSC

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.