14 stycznia odbyła się prezentacja marki Metaxa, którą prowadził Piotr Wesołowski, ambasador marki w Polsce. Metaxa nie może być nazywana brandy, gdyż do starzonego destylatu dodawane są wina muscat z Wyspy Samos oraz ekstrakty płatków zbieranych w maju róż z gór na Peloponezie i ziół śródziemnomorskich. Wprowadzeniem do degustacji była analiza młodego winnego destylatu oraz leżakowanego, wzmocnionego wina Samos Muscat, które dodaje aromatu.

Spyros Metaxa pochodził z rodziny kupieckiej, jego nazwisko oznacza jedwab. Urodził się w 1848 roku. Pasjonowały go wina i w 1875 roku kupił winnicę, a dziesięć lat później zaczął budowę destylarni w Pireus. 1888 rok to pierwsza historycznie udokumentowana sprzedaż butelki Metaxa. Nie był to łatwy okres, zwłaszcza, że na rynku było już dużo koniaków i brandy. Nowa destylarnia, pod Atenami, powstała w latach 70. XX wieku. Od początku do leżakowania używał limuzynowego dębu. Destylacja jest dwukrotna, odbiór następuje z mocą ok. 72%. Master blender już na wczesnym etapie decyduje, czy aromat destylatu kwalifikuje go do długiego starzenia, czy na wersję młodą, kilkugwiazdkową. Początkowo destylat i wino leżakują osobno w małych beczkach (350 l). Potem łączone są odleżakowane destylaty, muscat, syrop różany oraz ekstrakty ziół i trafia to do drewnianych kadzi o pojemności 3500 l. Długość pierwszego okresu maturacji jest zależna od tego, do jakiego finalnego produktu trunek będzie dedykowany, im wyższa planowana linia butelkowania, tym dłuższa pierwsza maturacja. W dużych kadziach leżakowanie trwa nawet kilkadziesiąt lat.

Metaxa Wine Distillate Blend (60%)
Mieszanka 3-5 letnich destylatów, w aromacie bardzo dużo rodzynek, figi, kwiatowość, śliwki, migdały. W smaku orzechy, dużo bakalii, wanilia, w finiszu słodycz rodzynek, miodu, polne kwiaty, rozgrzewająca.
2.5
20/18/18,5/6=62,5

Samos Muscat Wine (15%)
Wino wzmacniane, by mogło długo leżakować. Ciemna barwa, w aromacie: miodowe nuty, brzoskwinie i morele, rodzynki. Słodki, miodowy smak, syrop winogronowy. Syropowy, słodki smak, lekko nuta lasu, igliwia.
4.5
28,5/28,5/28,5/9=94,5

Metaxa Private Reserve (40%)
Leżakowanie od kilkunastu do 30 lat. Zapach czekolady z poziomką, truskawką, rodzynki, miód, suszona śliwka, suszona śliwka, kawa. W smaku dużo malin, słodko, owocowa, miód maliniak. Maliny, poziomki w finiszu, kwiaty, słodka śmietanka.
4.5
26/27/26,5/7,5=87

Metaxa Angels Treasure Single Cask Strength (42,2%)
Początkowo 41%. Pojedyncze beczki, z każdej ok. 4500 butelek. W zapachu dużo orzechów, rodzynki, miód, dużo muscatu, gałka muszkatołowa, marcepan, malina, róże, herbata. W smaku miód, spadź, zioła, maliny, wyraźna nuta dębiny. W finiszu korzenność – cynamon, gałka muszkatołowa, jabłka, śliwki, maliny, soczyście, choć na samym końcu jest nuta cierpka, tytoniowa.
5
28,5/28,5/29/9=95

Metaxa AEN No 2 Despina (43,5%)
Destylaty pochodzą z pierwszej destylarni w Pireus, czyli sprzed 1968 roku. Pierwsza edycja wyszła w 2008 roku, wyszła w liczbie 1888 karafek. W 2018 roku wyszła EAN2, beczka nazwana na cześć żony Spyrosa – Despina. Tylko 130 karafek. Ponad 80 lat mają najstarsze destylaty. W aromacie dużo włoskich orzechów, migdałów, tytoń, kakao, lukrecja, zioła, suszone kwiaty, dużo muscatowego wina, róże, dojrzałe jabłka, morele, skóra. Smak cierpki, skóra, suszone śliwki, rodzynki, suszone morele, figi, ale też imbir, nawet ziele angielskie. Rozgrzewa, w finiszu dużo skóry, dużo taniczności z beczki, gęste, oleiste, dużo miodu, dużo muscatowego wina, korzenie, zioła śródziemnomorskie, lukrecja, anyż, kardamon, suszone owoce. Bardzo, bardzo długi finisz, pozostaje przyjemna słodka nuta miodu maliniaka. Alkohol, do którego podchodzi się z nabożeństwem. W tym roku wyjdzie Metaxa AEN No 3 Elias, nie wiadomo jeszcze w jakiej liczbie butelek.
5
29,5/29,5/29,5/10=98,5

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail