Janneau

Stara marka armaniaku, stworzona w 1851 roku przez Pierre’a-Etienne Janneau. Jeden z najstarszych i największych producentów armaniaku, obecnie należy do Spirit France, firmy produkującej także armaniaki Le Marque, Henri d’Osne i Chevalier d’Espalet oraz calvadosy: Père Maloire, Boulard, Lecompte, Jehan Foucart, Père Laizé, Marquis de MontDidier i inne alkohole w Gaskonii i Normandii. W latach 70. XX wieku właścicielem armaniaku Janneau wraz z dużą destylarnią i składami eau-de-vie został Martell, znany producent koniaku, który też wprowadził Janneau na rynki światowe. Potem właścicielem był, a obecnie dla Spirits France to wiodąca marka armaniaku, oferowana globalnie.

Mają niewielki areał własnych winnic w regionie Bas-Armagnac, w większości skupują winogrona szczepów: ugni blanc, colombard i baco z regionów Bas-Armagnac i Ténerèze, które następnie sami destyluje zarówno w aparatach kolumnowych do destylacji ciągłej, jak i w alembikach w szarentejskim stylu. Zbiornik do pierwszej destylacji jest ogromny, to pojemność 100 hektolitrów, co daje 40 hl destylatu o mocy 32%. Następnie spirytus jest rozdzielany i pompowany do mniejszych aparatów do drugiej destylacji. Są to dwa alembiki po 25 hl, napełniane po 20 hl. Serce destylatu to zaledwie nieco ponad połowa drugiego obiegu, alkohol odbierany jest z mocą 70-72%. Przedgony i pogony nie są odrzucane, lecz redestylowane w następnej partii.
Eau-de-vie trafia najczęściej do nowych beczek z dębu z Limousin, które przechowywane są w XIX-wiecznych piwnicach należących do firmy, w Domaine du Mouchac. Przed wlaniem do beczek moc alkoholu obniża się do 65%. Stare magazyny mają drewniane stropy, panuje tu duża wilgotność, pleśń – zostały zbudowane w 1851 roku.
Poza bogatym wyborem armaniaków rocznikowych (najstarszy z 1893 roku, potem z lat 40. XX wieku), oferowane są dwie linie armaniaków. Linia Grand Armagnac to kupaże destylatów własnych i skupowanych od innych producentów, podstawowe w tej kolekcji są trzyletnie VS, VSOP zestawione z destylatów w wieku 5-20 lat i XO – mieszanka ugni blanc i baco w wieku 10-30 lat. Druga linia to Single Distillery, własne destylaty z alembików szarentejskich, tu są armaniaki w wieku: 12YO, 18YO i 25YO.
Janneau XO ma aromat słodki, deserowy: czekolada z rodzynkami, wanilia i cukier puder, a głębiej – brzoskwinie i pomarańcze. Smak niezwykle przyjemny – cytrusy i tytoń, ale harmonijnie się przenikają, trochę cięższych tonów dębu spotyka się z rześkością bardzo dojrzałej brzoskwini. Jest też przyjemna nuta pieczonego jabłka.
Kiedyś w ofercie można było znaleźć także Janneau 5 Ans d’âge, oraz Janneau 25 Ans Grand Armagnac o niezwykle głębokim, przesyconym dębiną aromacie starych mebli, hebanu, mocno przesuszonych rodzynek i orzechów włoskich, w ustach bajecznie – słodko, czekolada i toffi, orzechy włoskie, pozostaje cierpki posmak.

SONY DSC SONY DSC SONY DSC

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!
Zniżka EARLY BIRD -10% do 31 marca.

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.