Alkohole dnia, Spirits
bourbon, rye whiskey

Jefferson’s

Jefferson’s

Udostępnij:

marka założona w 1997 roku przez Chestera Zoellera wraz z synem Treyem. Zoeller jest znawcą historii bourbona, autorem imponującej monografii „Bourbon In Kentucky”. Po udanym debiucie piętnastoletniego Jefferson’s Reserve Zoeller wycofał się z biznesu, a markę Jefferson’s (a także Sam Houston, dziś produkowaną w Western Spirits) przejęła spółka McLaine & Kyne. Od 2006 roku należał do Castle Brands, grupy skupiającej m.in. takie marki jak: rum Gosling’s, irlandzkie whiskey Clontarf i Knappogue Castle, wódka Boru czy włoskie likiery Pallini. Od 2019 roku właścicielem Jefferson’s jest Pernod Ricard, który kosztem 250 mln dolarów zbudował destylarnię dla Jefferson’s Bourbon w hrabstwie Marion w stanie Kentucky. Kompleks obejmuje również magazyny.

Jefferson’s to bardzo elegancki bourbon z najwyższej półki, długo leżakujący, mieszany ze starannie dobranych beczek, z krótkich partii. Smak potężny, bardzo dębowy, z nutami: skóry, tytoniu, ale też kwiatów i czekolady. Wciąż flagowym produktem jest piętnastoletni bourbon Jefferson’s Reserve (45,1%), ale są także droższe edycje: Jefferson’s Presidential Select (45,2%), to blend czterech whiskey, które leżakowały: 15, 20, 25 i 30 lat, niezwykły Jefferson’s Ocean (41,15%), który czterokrotnie mija równik, dojrzewając w beczkach w ładowniach statku, zatrzymując się w portach na pięciu kontynentach, a także równie niezwykły, o pikantnym smaku, Jefferson’s Chef Collaboration (46%), stworzony z myślą o foodparingu, dla gastronomii, z myślą o lekkich gotowanych daniach, którym ma dodawać wyrazistości. A także zaskakujący gorzkim ziołowym smakiem Jefferson’s Groth Reserve Cask Finish (45,1%), który leżakował dodatkowo w beczkach po cabernet sauvignon. Jest także Jefferson’s Rye (47%) – w 100% destylowany z żyta oraz ziołowy, likierowy Jefferson’s The Manhattan (34%).

SONY DSC SONY DSC Jefferson’s Ocean 

Powiązane artykuły

Wydarzenia
likier
Podczas Warsaw Spirits Competition zadebiutują dwie limitowane edycje Klaudiusza Szurgota, w tym Cytrynówka Częstochowska z Marakują, dostępna wyłącznie 9 stycznia w limitowanych ilościach.
Degustacje
degustacje, rum
19 grudnia Dom Whisky organizuje online spotkanie edukacyjne poświęcone marce Don Papa, prowadzone przez brand ambasadora Marcina Szymę.
Wydarzenia
gin, muzeum

Legendarny producent ginu Beefeater ogłosił, że z końcem 2025 roku jego destylarnia w Londynie zaprzestanie […]

Partnerskie
Wydarzenia
partnerskie, rynek
Nicolas Krantz od 1 stycznia 2026 obejmie stanowisko CEO Wyborowa Pernod Ricard i regionu CEE, zastępując Fabrice’a Audana, który po 40 latach kariery przechodzi na
Alkohole dnia
sotol

Sotol z Durango, trzy odmiany agawy: texanum, cedrosanum, wheeleri. Zabutelkowany z mocą 43%. Marka należy […]

Degustacje
degustacje, whisky

18 grudnia Dom Whisky zaprasza o godz. 18.00 na degustację „Torfowa whisky – niejedno ma […]

Wydarzenia
rynek
TuttoFood 2026 w Mediolanie zapowiada rekordową frekwencję, rosnący udział zagranicznych wystawców oraz silną reprezentację międzynarodową, w tym sekcję Beverage i Mixology Experience.
Alkohole dnia
tequila

Delikatny aromat – słodycz miodu, ziemistość, delikatna nuta korzenna, cynamonowa, kwiatowa, różana, słodka morela, mango. […]

Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.