Czwarta i ostatnia odsłona w serii, która od 2017 roku prezentowała zamknięte destylarnie. Wcześniejsze edycje to: Brora, Port Ellen i Glenury Royal. Destylarnia Pittyvaich działała w regionie Speyside zaledwie przez 18 lat, w latach 1974-1993. Kupaż uzupełniają whisky z destylarni: Port Dundas, Carsebridge, Mannochmore, Auchroisk, Cragganmore, Strathmill i Royal Lochnagar. Moc – 43,8%. Zapach elegancki – słodkie śliwki, gruszki williams, morele, brzoskwinie, mirabelki, rodzynki, nuty sody, wanilia, budyń waniliowy, crème brûlée, wisienki koktajlowe. W smaku bardzo słodka – budyń waniliowy, mleczna czekolada z rodzynkami, soczyste nektarynki, lekko sól i dym. Finisz złożony – jest marcepan i migdały, są jabłka, dużo dymu, chleb sodowy, śliwki, kakao.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail