śliwowica koszerna, robiona na rynki USA i Izraela. Dwukrotnie destylowana w zakładzie Varda w Vasarosnameny, w aparatach o pojemności do 1000 l, ze śliwki damaszki. Na jedną butelkę idzie 5-6 kg śliwek. Właścicielem marki jest Dusan Stevlik, nosi imię jego dziadka. P{ierwsza partia butelek, rocznikowanych, trafiła do sprzedaży w 2018 roku. Cudowny zapach śliwki, słodkie, soczyste. W smaku bardzo słodkie śliwki i marcepan. W finiszu poza słodką śliwką dużo migdału. Moc – 40%.
Alkohole dnia, Spirits
okowita
Jozsef Stevlik Slivovitz
Powiązane artykuły
Degustacje, Degustujemy
degustacje
Podczas Festiwalu Warsaw Spirits Competition będzie można wziąć udział w limitowanej degustacji jednej z Beczek […]
Lektury
recenzje, wino
Najnowsza książka Tomasza Prange-Barczyńskiego mówi o tym jak łączyć potrawy z winem i wina z […]
Wydarzenia
rynek
CEDC wprowadza nową linię Soplica Let’s Party – cztery owocowe warianty smakowe: Soplica Let’s Party Ananas & […]
Alkohole dnia
grappa
Zrobiona z mieszanki różnych wytłoczyn po produkcji win, leżakowana w beczkach z francuskiego dębu. Butelkowana […]
Degustacje
degustacje, koniak, likier
8 grudnia odbyło się spotkanie w cyklu Mocny Poniedziałek i degustację koniaków Meukow. Historia marki […]
Wydarzenia
whisky blendowana, whisky szkocka
Pernod Ricard zaprezentowało trzecią edycję Ballantine’s 40YO The Moment. Pierwsza The Remembering ukazała się w […]
Wydarzenia
whisky blendowana, whisky szkocka
Od stycznia 2026 roku nowym master blenderem szkockich whisky w Pernod Ricard zostanie Kevin Balmforth, […]
Alkohole dnia
absynt
Nowa receptura absyntu o mocy 68%, produkowanego przez Mundivie w serii Krakow’s Home of Craft […]