Öregetesi Palóc Pálinka Manufaktúra

Etes to malutka miejscowość w pobliżu Salgotarjan, blisko do granicy ze Słowacją. Właścicielem jest pan Gèczy Gyula, zaś oprowadzał mnie w niedzielę pan Lènárt Dezső, mistrz destylacji.
To niewielki zakład. Mają dwa miedziane aparaty do destylacji. Firma rozpoczęła działalność w 2010 roku i obecnie oferuje 16 rodzajów palinek. Owoce fermentują 2-3 tygodnie w plastikowych beczkach. Nie mają własnych upraw, więc skupują owoce z całego kraju a do produkcji używają destylowanej wody. Rocznie powstaje tu ponad 18 tys. litrów wysokiej klasy alkoholu. Wystartowali dzięki uzyskanej dotacji z Unii. Pierwszą zabutelkowaną palinką była gruszkowa, potem pojawiły się morelowa i śliwkowa, oraz inne owoce. Najlepsza moim zdaniem jest Barzag Pálinka, robiona z występujących endemicznie w tym regionie odmian jagód, słodka i wyjątkowo aromatyczna. Do najbardziej udanych należą także: Szürkebarát Szőlő Pálinka (z czerwonej odmiany winogron pinot gris), Vadkörte Pálinka (dzika grusza), Othello Szőlő Pálinka (ciemny szczep będący krzyżówką trzech odmian winogron, dość powszechny na Węgrzech), Birs Pálinka (z pigwy), Meggy Pálinka (z wiśni) i Malma Pálinka (z malin). Inne to: Ringloszilva Pálinka (prawdziwa rzadkość, z renklody), Muskotály Szőlő Pálinka (z winogron muszkatowych), Irsai Olivér Szőlő Pálinka (z białej odmiany winogron Irsai Olivér, uprawianej na Węgrzech), Kökény Pálinka (z tarniny), Feketeszeder Pálinka (z jeżyn), Alma Pálinka  (z jabłek), Kajszibarack Pálinka (z moreli), Körte Pálinka (z gruszek), Szilva Pálinka (ze śliwek), Cseresznye Pálinka (z czereśni) oraz Som Pálinka (z derenia). Firma zatrudnia cztery osoby.
Pan Lènárt Dezső, zapytany przeze mnie, dlaczego zajął się produkcją owocowych destylatów, odpowiedział: – Zawsze lubiłem pędzić alkohol na własne potrzeby. Kiedy doszedłem do wniosku, że jest on już dostatecznie dobry, postanowiłem zacząć robić go także dla innych. Wkrótce zdobył medale i dyplomy w regionalnych konkursach na najlepsze palinki. Cóż, w Polsce możemy tylko pozazdrościć takich możliwości prawnych, do dziś Śliwowica Łącka nie może się doczekać legalizacji, a co dopiero bimber z białostocczyzny.

Tak wygląda destylarnia Öregetesi Palóc Pálinka Manufaktúra

Zacier z malin do fermentacji

Pan Lènárt Dezső próbuje czy zacier ma odpowiedni aromat

a tu etykiety i dyplomy - oferta destylarni

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.