bułgarska winnica i destylarnia, powstała w 1939 roku jako kooperatywa rolnicza. Po wojnie zamknięta, otwarta ponownie w 1976 roku jako przedsiębiorstwo państwowe, celem produkcji wysokiej klasy win. Uruchomiono wówczas m.in. leżakownię oraz linię do butelkowania. W latach socjalizmu powstawały tu wyłącznie najlepsze bułgarskie wina. Obecnie właścicielem Khan Krum jest firma Vinex Preslav, producent m.in. brandy Pliska. W 2005 roku zmodernizowali zakład, rozbudowano fermentownię. Przetwarzane są tu obecnie winogrona głównie z własnych winnic, białe szczepy: chardonnay, aligote, muscat otonel, traminer, rkatziteli, rhein riesling czy dimyat. Winogrona na czerwone wina skupowane są z winnic z południa Bułgarii. Powstaje tu też szeroki wybór wysokiej klasy rakij. Khan Krum 1939 z winogron riesling i chardonnay, to rakija, która dziesięć lat spędziła w beczce z bułgarskiego dębu. Aromat jest bardzo delikatny, elegancki, winogronowy, rodzynki, ale też dębina. W ustach rześka, lekko wytrawna, nie tak słodka jak typowe bułgarskie rakije. Khan Krum Rakija Muskatova powstaje z winogron muscat otonel, 18 miesięcy w małych dębowych beczkach, delikatny, kwiatowy aromat, z nutą bergamotki, w ustach też bardzo delikatna. Khan Krum 13YO powstaje z winogron dimyat i rhein riesling, spędza 13 lat w małych dębowych beczkach, aromat jest bardzo delikatny, w ustach winogrona, rodzynki, nuty mineralne. Khan Krum Rakija Grozdova to mieszanka winogron dimyat i rkatziteli, 3 lata w małych dębowych beczkach, jest rześka, bardzo winogronowa, z nutą kwiatową w aromacie.