Kilchoman

młoda destylarnia z Islay, otwarta w 2005 roku przy zachodnim wybrzeżu, niedaleko miasteczka o tej nazwie. Była to pierwsza nowa destylarnia zbudowana na wyspie Islay od 124 lat. Jako jedna z nielicznych destylarni w Szkocji sami przeprowadzają cały proces produkcji whisky – od zasadzenia jęczmienia, przez jego słodowanie po destylację, starzenie i butelkowanie. Jęczmień pochodzi z farmy Rockside, a słodowanie odbywa się w destylarni, poziom natorfowania to średnio 20-25 ppm. Roczna produkcja to 150 tys. l. Pierwsze beczki napełniono tu w grudniu 2005 roku. W 2009 roku na rynku pojawiły się pierwsze butelki z whisky Kilchoman i zebrały dobre recenzje. Była to Inaugural Release. Ich najbardziej ceniona edycja whisky 100% Islay ukazała się w 2011 roku. Kolejna ważną edycja była wypuszczona w następnym roku whisky Machir Bay. W 2013 roku ukazała się whisky Loch Gorm. Każdego roku whisky Kilchoman nieco się różnią, dlatego producent oznacza ich edycje. Do starzenia wykorzystywane SA m.in. beczki po porto, sherry, maderze i bourbonie. Są też edycje rocznikowe, single cask i cask strength. Wszystkie butelkowane są z naturalna barwa i nie są filtrowane na zimno. Destylarnia jest otarta dla zwiedzających.

SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.