młoda destylarnia z Islay, otwarta w 2005 roku przy zachodnim wybrzeżu, niedaleko miasteczka o tej nazwie. Była to pierwsza nowa destylarnia zbudowana na wyspie Islay od 124 lat. Jako jedna z nielicznych destylarni w Szkocji sami przeprowadzają cały proces produkcji whisky – od zasadzenia jęczmienia, przez jego słodowanie po destylację, starzenie i butelkowanie. Jęczmień pochodzi z farmy Rockside, a słodowanie odbywa się w destylarni, poziom natorfowania to średnio 20-25 ppm. Roczna produkcja to 150 tys. l. Pierwsze beczki napełniono tu w grudniu 2005 roku. W 2009 roku na rynku pojawiły się pierwsze butelki z whisky Kilchoman i zebrały dobre recenzje. Była to Inaugural Release. Ich najbardziej ceniona edycja whisky 100% Islay ukazała się w 2011 roku. Kolejna ważną edycja była wypuszczona w następnym roku whisky Machir Bay. W 2013 roku ukazała się whisky Loch Gorm. Każdego roku whisky Kilchoman nieco się różnią, dlatego producent oznacza ich edycje. Do starzenia wykorzystywane SA m.in. beczki po porto, sherry, maderze i bourbonie. Są też edycje rocznikowe, single cask i cask strength. Wszystkie butelkowane są z naturalna barwa i nie są filtrowane na zimno. Destylarnia jest otarta dla zwiedzających.