Ukazała się limitowana edycja whisky Kilchoman Red Wine Cask Matured. Wypuszczono 7000 butelek. Whisky była destylowana w 2012 roku i przez cały czas leżakowała w beczkach po portugalskim winie z Doliny Douro. Butelkowana z mocą 50%, słód był suszony z udziałem torfu. – To zupełnie inna whisky od wszystkiego, co dotąd robiliśmy – mówi Anthony Wills, założyciel destylarni Kilchoman. – Wpływ beczki po czerwonym winie jest bardzo wyraźny, dał trunkowi aromaty pieczonych owoców, które łączą się z typowymi dla naszych whisky nutami dymu, torfu i cytrusów.


We wcześniejszych latach Kilchoman wypuszczał limitowane edycje whisky z beczek po takich winach jak: porto, madera i sauternes.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail