Klasyka pot still whiskey

18 sierpnia odbyło się spotkanie w cyklu Mocny Poniedziałek, degustacja czterech irlandzkich whiskey Redbreast. Marka Redbreast pojawiła się pierwszy raz na rynku w 1912 roku.  Od 1991 roku produkowana jest w Midleton i należy do Pernod Ricard. Jest to najlepiej sprzedawana single pot still Irish whiskey na świecie, powstaje z mieszanki słodowanego i niesłodowanego jęczmienia, dojrzewa w beczkach po bourbonie i sherry.

Pot still to irlandzka klasyka. Zgodnie z przepisami taka whiskey musi być wydestylowana w alembiku. W praktyce jednak prawie zawsze jest to whiskey robiona z mieszanki: słodowanego i niesłodowanego jęczmienia oraz innych zbóż (zwykle kukurydzy, choć coraz częściej zamiast kukurydzy dodaje się pszenicę, a nawet owies). Tradycja mieszania słodowanego i niesłodowanego zboża (zwykle w proporcjach 48%:48% + 4% kukurydzy) pochodzi z XIX wieku. W 1785 roku władze brytyjskie nałożyły wysokie podatki na irlandzki słód jęczmienny. Aby obejść dodatkowe koszty, gorzelnicy zaczęli mieszać słodowany jęczmień z niesłodowanym. Okazało się, że taki zestaw daje nie tylko tańszy, ale i wyjątkowy w smaku destylat – bardziej oleisty, pikantny, pełny w charakterze. Z czasem ta metoda stała się cechą charakterystyczną irlandzkiej produkcji i zaczęto ją określać jako Pure Pot Still Whiskey. Duża część Pot Still Whiskey jest trzykrotnie destylowanych, nie ma jednak takiego wymogu. Trzykrotna destylacja daje delikatniejszy, bardziej gładki i owocowy smak, który przez lata był wyznacznikiem irlandzkiej whiskey. Dziś jednak coraz chętniej eksperymentuje się z różnymi formami fermentacji i destylacji, a producenci nie są skrępowani sztywnymi zasadami. Określenie Pot Still Whiskey nie jest zastrzeżone i spotykamy je czasami np. na whiskey amerykańskich (także Pot Still Bourbon czy Pot Still Rye Whiskey). Nie stosują go natomiast destylarnie w Szkocji. W przypadku Single Pot Still Whiskey alkohol musi pochodzić z jednej destylarni, jeżeli nie ma słowa Single na etykiecie, może to być mieszanka z kilku destylarni. Nie jest to whiskey single malt, nie jest to blend, choć pod względem technologii produkcji najbliżej jej do single malt – pisze Fionnan O’Connor, autor książki „A Glass Apart. Irish Single Pot Still Whiskey”.
Historia marki Redbreast sięga końca XIX wieku, kiedy irlandzka John Jameson & Son dostarczała destylaty do londyńskiego W.A. Gilbey & Co. – dużego importera win i alkoholi. Gilbey’s specjalizowało się w kupowaniu młodego spirytusu z irlandzkich destylarni, a następnie dojrzewaniu go we własnych beczkach po winach wzmacnianych (sherry, porto) w Dublinie. To w ich magazynach, w starych beczkach po sherry z Hiszpanii, zaczęła dojrzewać whiskey, która z czasem przyjęła nazwę Redbreast.
Nazwa została wprowadzona przez Williama McLoughlina, ówczesnego dyrektora Gilbey’s i zapalonego ornitologa. Zainspirował go rudzik, ptak z charakterystyczną czerwoną piersią.
Redbreast od początku była produkowana w tradycyjnym irlandzkim stylu pure pot still (obecnie zwanym single pot still), czyli z mieszanki słodowanego i niesłodowanego jęczmienia, destylowanej w miedzianych alembikach.
Kryzys irlandzkiej whiskey w latach 70. i 80. XX wieku doprowadził do tego, że w 1985 roku Gilbey’s zaprzestało produkcji Reabreast. Rok później prawa do marki przejęła Irish Distillers (dziś część Pernod Ricard). Rok 1991 to powrót Redbreasta na rynek w postaci Redbreast 12YO, butelkowanego w destylarni Midleton w hrabstwie Cork. Poza próbowanymi podczas degustacji whiskey marka Redbreast oferuje też m.in. edycje: wypuszczaną raz do roku 12YO Cask Strength, PX Edition, Tawny Port Edition, 21YO czy 27YO.

Redbreast 12YO Single Pot Still (40%)

Dojrzewa przez 12 lat w połączeniu beczek po bourbonie i przede wszystkim sherry oloroso. Aromat wosku, śliwek, jabłek, gruszek, pomarańcze, wanilii, mlecznej czekolady, miodu, lekka nutka chmielu. Smak wytrawny, nuty imbiru, słód, wytrawny miód, orzechy włoskie i laskowe, do tego wanilia i marmolada pomarańczowa. Finisz przyjemny, słodowy, nuty wanilii, karmelu i imbiru, słodkich gruszek.

4/5

25/25,5/25,5/7=83

Redbreast  Single Pot Still Lustau Edition (46%)

Whiskey dojrzewała przez 9–12 lat w beczkach po bourbonie oraz po sherry oloroso, a następnie została przelana na rok do beczek typu butts (po 500 l) po oloroso, które uprzednio były sezonowane w Bodegas Lustau w Jerez. Zapach słodko-cierpki, kwaśne jabłka, limonka, kwaśny tytoń, ale też ciastko z kremem i jabłkiem, orzechy włoskie, dużo nut sherry, bakalie, oleistość, wosk. W ustach słodkie piwo, miód, śliwki, rodzynki, figi, kakao, kwaskowość, wiśnie, kwaśna galaretka wiśniowa, galaretka cytrynowa. W finiszu czekolada z rodzynkami, z suszoną wiśnią, wanilia i kokos, sorbet cytrynowy, wafel, orzech włoski. 

4/5

26/26,5/26,5/7=86

Redbreast 15YO Single Pot Still (46%)

Dojrzewa przez 15 lat w połączeniu beczek po bourbonie pierwszego i kolejnego napełnienia oraz po sherry oloroso. Intensywny zapach pieczonych jabłek, wanilii, śliwek, wosku, miodu. Smak cierpki, tytoń, śliwki, pieprz, kwaskowe jabłka, ale też gorzka czekolada. W finiszu kwaśne i gorzkie jabłka, gruszki, morele, pieprzność, ziele angielskie.

4.5/5

27/26/27/7,5=87,5

Redbreast Single Pot Still 18YO (46%)

Osiemnaście lat leżakowania w beczkach po bourbonie i sherry oloroso. W aromacie zielone jabłko, kwaskowa gruszka, śliwki, morele, dużo nut mącznych, wypieczony chleb, ciasto ze śliwkami, wanilia, zapachy słodu i winnego destylatu, nuty tytoniu. Smak cierpki, słony, śliwki i morele, tytoń, orzechy włoskie, nuta drożdżowa, kwaskowe i gorzkie jabłka, kremowość. Bardzo przyjemny finisz z nutą cynamonu, czekolady i wiśni, goździków, ziela angielskiego, imbiru, kwaskowych jabłek, ananasa, delikatna słoność i pieprzność, korzenność, mineralność, orzechy włoskie i laskowe.

4.5/5

27,5/27,5/27/8=90Aqua Vitae rekomenduje

Zostaw komentarz

Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2025

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.