nowa okowita morelowa Jana Kleinera z Moraw, destylowana w małym aparacie ze wsadem na 350 l. Dziewięć miesięcy fermentacji, trzykrotna destylacja do mocy ok. 62%, potem leżakowanie półtora roku w amforze i butelkowanie z mocą 43%. Aromat pestek, moreli, dużo słodyczy, miodu, lekko renkloda. Smak tłusty, kwiatowy, słodki, dużo orzechów, dużo moreli, figi. Tłusty, bardzo owocowy i słodki finisz, z nutą pestki.
Alkohole dnia, Spirits
okowita
Kleiner Pure Apricot
Powiązane artykuły
Alkohole dnia
rye whiskey, whiskey amerykańska
Czteroletnia żytnia whiskey, zabutelkowana z mocą 56,5%. Aromat pierników – goździki, imbir, miód, cynamon, śliwki, […]
Wydarzenia
Wesołych, spokojnych i pełnych radości Świąt Bożego Narodzenia, wypełnionych chwilami wytchnienia, ciepłem rodzinnych spotkań oraz […]
Degustacje
degustacje
Już 9 stycznia spotykamy się w klubie Kultura Wysoka na Festiwalu Warsaw Spirits Competition. Ponad […]
Degustacje
degustacje, single malt, whisky szkocka
20 listopada Dom Whisky zorganizował degustację whisky zatytułowaną Ardbeg Anthology 15 YO… i inne Przedwieczne […]
Wydarzenia
rynek
Jak informuje Portalspozywczy.pl, w okresie styczeń-wrzesień 2025 wartość sprzedaży alkoholi spadła o ok. 5%, a […]
Alkohole dnia
single malt, whisky szkocka
Leżakowana w beczkach po sherry oloroso i pedro ximenez, butelkowana z mocą 52,8%. Słodki, przyjemny, […]
Degustacje
degustacje, likier, wódka
Dużo się pisało o marce Monkey VooDoo, która wywołała prawdziwą polityczną burzę w październiku 2024 […]
Wydarzenia
bourbon, destylarnie, rynek, whiskey amerykańska
Świat obiegła niespodziewana wiadomość, gigant amerykańskiej whiskey, należąca do Suntory Global Spirits destylarnia James B. […]