Koktajle z Musztardówką

Legenda warszawskiej sceny barmańskiej, menadżer Kity Koguta, Przemek Bocian, stworzył dwie receptury koktajli z Musztardówką. To dwie receptury o zupełnie innym charakterze. Pierwsza to twist na sourze inspirowanym grillem, działką. Lekki, przyjemny i… dymny jak to na grillu. Druga jest modyfikacją gimleta. Wyrazisty, skondensowany koktajl, zaskakujący; jednak gdy spojrzymy z punktu widzenia kulinarnego smaki wydają się bliskie.

– Nazwy obydwu koktajli są polskie i dość luźne, a wynika to z charakteru alkoholu, jego korzeni i formy podania. Zarówno pierwszy jak i drugi świetnie odnalazłyby się jako uzupełnienie klasycznej zestawu grillowego – komentuje Przemek Bocian.

Działkowiec
40 ml Musztardówki
5 ml torfowej whisky
20 ml syropu miodowego
30 ml soku z cytryny
20 ml białka
2 dash solanki

Metoda: shake
Szkło: whisky glass
Garnisz: świeży tymianek i zest z cytryny

Swojak
50 ml Musztardówki
25 ml kordiału na bazie soku z kiszonego ogórka i kopru

Metoda: stir
Szkło: pony
Garnisz: chips z jabłka

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.