The Colours of Rum to seria unikatowych rumów, stworzona przez polską firmę Welth Solutions, efekt współpracy z destylarniami z: Trynidadu, Jamajki, Barbadosu, Gujany, Gwadelupy czy Martyniki. Zabutelkowano już kilkadziesiąt beczek, przykładowo dostepny w cenie 3345 funtów Batch 3 obejmuje 15 butelek: Barbados Edition no. 17 (Foursquare) 2010, Barbados Edition no. 18 (Foursquare) 2010, Guadeloupe Edition no. 2 (Bellevue) 1998, Guadeloupe Edition no. 3 (Bellevue) 1998, Guyana Edition no. 6 (Uitvlugt) 1997, Guyana Edition no. 7 (Uitvlugt) 1991, Jamaica Edition no. 6 (Hampden) 1998, Jamaica Edition no. 7 (Hampden) 1998, Jamaica Edition no. 8 (Long Pond) 2001, Jamaica Edition no. 9 (Worthy Park) 2006, Jamaica Edition no. 10 (Clarendon) 1995, Jamaica Edition no. 11 (Long Pond) 2000, Jamaica Edition no. 12 (Long Pond) 1998, Jamaica Edition no. 13 (Clarendon) 1997 i Trinidad Edition no. 4 (Caroni) 1998.
Oto kilka not z degustacji rumów z serii.
Caroni 1998 24YO Trinidad Edition No. 3 The Colours of Rum (62,9%)
Rum Caroni wydestylowany w 1998 roku przez 11 lat leżakował w tropiku, a potem 13 lat w Europie, zabutelkowany w 2022 roku z mocą beczki, 251 butelek. Zapach słodkiego kakao, melasy, śliwek, kokosa, czekolady z rodzynkami, lekko kiszonkowaty. Smak cierpki, tytoniowy, dużo skóry, nuty naftowe i korzenne, gorzka czekolada ze śliwką, wiśnią, rodzynką. W finiszu jest skóra, jest sól, nafta, tłuste i melasowe, gałka muszkatołowa, goździki i imbir, stara beczka, grzyby.
26/27/27/8=88
Hampden 1992 29YO Jamaica HD Edition No. 5 The Colours of Rum (58,1%)
250 butelek, leżakował 29 lat w jednej beczce. Zapach: mango, marakuji, bananów, chlebowca, kwaśne zapachy fermentacji, nafta, tytoń, popiół. Smak ciężki, oleisty, dużo tropikalnych owoców – ananas, mango, marakuja, sól, czarne oliwki. W finiszu jest tłusto, oleiście, dużo oliwek, kwaśne kiszone limonki, chlebowiec, fermentujący ananas, sól, fistaszki.
28,5/29,5/29/9=96
Clarendon 1995 26YO Jamaica Edition No. 2 The Colours of Rum (65,7%)
26 lat leżakowania, w tym 23 lata w tropiku, 260 butelek. Słodki zapach tafii, czekolady z posypką kokosową, cynamonu, słodkiego tytoniu, śliwek w czekoladzie. W smaku cierpko, tanicznie, dużo tytoniu, skóry, anyżu, mięta, aloes, rodzynki, figi, wytrawne śliwki. Finisz bardzo długi i głęboki, tytoniowy, masa skóry, sadzy, popiołu, siarki, imbiru. Gorzko, bardzo gorzko – głóg, goryczka, piołun, chinina. I eukaliptusowa rześkość. I jeszcze ciasto drożdżowe z wiśnią, z morelą. A na sam koniec kandyzowany imbir. Niebywałe. Wspaniały rum.
28,5/29,5/30/9,5=97,5
Diamond 2003 18YO Guyana Edition No. 5 The Colours of Rum (54,2%)
Po destylacji w 2003 roku całe 18 lat leżakowania w jednej beczce, 242 butelki. Zapach lekki, słodki – ananas i kakao, masło orzechowe, posypka kokosowa i lekko nuta naftowa. Smak owocowy – dużo tropiku: banany, ananas, papaja, marakuja, słodki tytoń, cynamon oraz sól, sporo soli. W finiszu – ukłucie imbiru, sporo melasy, ananasa, lekko przyprawy korzenne, zwłaszcza ziele angielskie i sól, ale też skóra, tytoń, nieco sadzy. Bardzo dobra edycja.
26/28/28/9=91
Foursquare 1999 22YO Barbados Edition No. 4 The Colours of Rum (61%)
Intensywny zapach kokosa, wiórków kokosowych, mlecznej czekolady z kokosem, batoników Bounty i lekko octowa śliwa w tle. W smaku najpierw sól, potem skóra, potem bardzo dużo kokosa, znak rozpoznawczy Foursquare, ale też oleistość, zielone oliwki, nutka chili. W finiszu tłusty słony karmel, śliwki w czekoladzie, słodki tytoń, czekolada z posypką kokosową.
25,5/26,5/27,5/8=87,5
Foursquare 2006 14YO Barbados Edition No. 16 The Colours of Rum (61%)
Beczki po bourbonie i nowe z amerykańskiego dębu, leżakowanie w tropiku. Zapach bardzo kokosowy, czekolada mleczna i gorzka, noty politurowe typowe dla nowego amerykańskiego dębu. Smak cierpki i przyprawowy, kwaśne winogrona, limonka, gałka muszkatołowa, cynamon, goździki. Do tego sól i skóra, też nieco prażonego bekonu. Finisz cierpki, kwaśne śliwki, jak japońskie ume, wiśnie, kiszone cytryny, dużo imbiru, cynamon, pieprz, solony karmel.
25/26/26/7,5=84,5