Spirits, Wydarzenia
rynek

Konferencja Przemysł spirytusowy w Polsce

Konferencja Przemysł spirytusowy w Polsce

Udostępnij:

15 stycznia w siedzibie Warsaw Enterprise Institute, przy ulicy Nowy Świat 33 w Warszawie, odbyła się konferencja prasowa, podczas której został zaprezentowany raport „Przemysł spirytusowy w Polsce. Potrzebny gospodarce, mocno wpisany w naszą kulturę i historię”. Spotkanie poprowadzili Tomasz Wróblewski – prezes zarządu WEI i Mateusz Gilewski, dyrektor operacyjny WEI. Jednym z uczestników był Witold Włodarczyk – prezes Związku Pracodawców Polski Przemysł Spirytusowy.
Raport WEI pokazuje, jak duże jest znaczenie branży, jak szeroki i pozytywny jest jej wpływ na wiele dziedzin życia gospodarczego, jakie korzyści przynosi budżetowi państwa i budżetom lokalnym, a także, ile znaczy dla rynku pracy. W opracowaniu przedstawiono także konieczne korekty w polityce podatkowej, rekomendacje i niezbędne zmiany w prawie, konieczne dla dalszego rozwoju branży.


„Największym beneficjentem branży producentów napojów spirytusowych jest sektor finansów publicznych. Z podatków płyną miliardy do budżetu państwa i do gmin. Najwięcej wpływów przynosi akcyza, dzięki której do budżetu trafia regularnie od kilku lat ponad 7 mld zł (w 2016 roku było to przeszło 7,6 mld zł). Wysokie zyski płyną też z VAT, choć w tym przypadku wszystkie segmenty producentów alkoholi (spirytualia, piwo i wino) traktowane są równo (4,4 mld zł). Wpływy z tytułu PIT, CIT, opłat pracy (podatki, ZUS) oraz zezwoleń na obrót hurtowy i detaliczny to około 1,3 mld zł. Jak podaje „Rzeczpospolita”, sklepy z alkoholem są źródłem łatwej gotówki dla miast. Od 2010 roku ich dochody z tytułu koncesji na handel alkoholem wzrosły średnio o niemal 20%. W ubiegłym roku Warszawa, udzielając pozwoleń, zarobiła 52 mln zł, Kraków zebrał 22,5 mln zł, a Wrocław 16,8 mln zł” – czytamy w raporcie.
„Podatek akcyzowy nakładany na wszystkie napoje alkoholowe w Polsce mocno przekracza minimum unijne. W sposób szczególny traktowane są napoje spirytusowe, czego wyrazem był wzrost podatku wyłącznie dla tej grupy produktów od 1 stycznia 2014 roku aż o 15%. Doprowadziło to do ograniczenia inwestycji w branży, zmniejszyło obroty handlowe z zagranicą, a także spowodowało radykalny spadek dochodów budżetu z tytułu podatku akcyzowego za wyroby spirytusowe. Branża ustabilizowała się dopiero po dwóch latach…”. „WEI rekomenduje, by polskie prawo akcyzowe ograniczało się do pułapów i stawek nieprzekraczających minimum unijnego” – tak kończy się raport.

Powiązane artykuły

Degustacje
degustacje, koniak, likier

8 grudnia odbyło się spotkanie w cyklu Mocny Poniedziałek i degustację koniaków Meukow. Historia marki […]

Wydarzenia
whisky blendowana, whisky szkocka

Pernod Ricard zaprezentowało trzecią edycję Ballantine’s 40YO The Moment. Pierwsza The Remembering ukazała się w […]

Wydarzenia
whisky blendowana, whisky szkocka

Od stycznia 2026 roku nowym master blenderem szkockich whisky w Pernod Ricard zostanie Kevin Balmforth, […]

Alkohole dnia
absynt

Nowa receptura absyntu o mocy 68%, produkowanego przez Mundivie w serii Krakow’s Home of Craft […]

Wydarzenia
likier
Podczas Warsaw Spirits Competition zadebiutują dwie limitowane edycje Klaudiusza Szurgota, w tym Cytrynówka Częstochowska z Marakują, dostępna wyłącznie 9 stycznia w limitowanych ilościach.
Degustacje
degustacje, rum
19 grudnia Dom Whisky organizuje online spotkanie edukacyjne poświęcone marce Don Papa, prowadzone przez brand ambasadora Marcina Szymę.
Partnerskie
Wydarzenia
partnerskie, rynek
Nicolas Krantz od 1 stycznia 2026 obejmie stanowisko CEO Wyborowa Pernod Ricard i regionu CEE, zastępując Fabrice’a Audana, który po 40 latach kariery przechodzi na
Wydarzenia
gin, muzeum

Legendarny producent ginu Beefeater ogłosił, że z końcem 2025 roku jego destylarnia w Londynie zaprzestanie […]

Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.