150 lat temu w Lynchburgu, małym, amerykańskim miasteczku w stanie Tennessee, Jasper Newton Daniel, przez przyjaciół zwany Jackiem, rozpoczął tworzenie swojej whiskey. Do dziś w tym samym miejscu korzysta się z jego receptur. Od 1 czerwca każdy będzie miał możliwość wygrania niezapomnianej podróży do destylarni w Lynchburgu i zobaczenia na własne oczy, jak powstaje Jack Daniel’s. Zwycięzcy będą mieli okazję prześledzić cały proces powstawania whiskey, która od 150 lat jest tworzona w niezmienny sposób.
Miejsce, które wybrał Jack, z pewnością nie jest przypadkowe. Tuż obok samej destylarni znajduje się jaskinia Spring Hollow, z której do dziś czerpana jest pozbawiona żelaza woda. Połączona z najlepszą kukurydzą, żytem oraz słodem jęczmiennym stanowi zacier pod powstającą whiskey.
Na terenie destylarni znajduje się Rickyard – to tutaj odbywa się spalanie drewna z twardego klonu cukrowego. W rezultacie pozyskiwany jest węgiel drzewny niezbędny do procesu charcoal mellowing, czyli filtrowania zacieru. To właśnie dzięki niemu Jack Daniel’s Tennessee Whiskey zyskuje swój unikalny smak i aromat.
Przefiltrowana whiskey powierzana jest następnie specjalnie przygotowanym, używanym tylko raz beczkom z białego dębu. Napełnione beczki układane są w magazynie, w którym podczas zmieniających się pór roku whiskey dojrzewa. W tym miejscu warto wziąć głębszy oddech – w powietrzu znajduje się bowiem tzw. „dola aniołów”, czyli parujący z beczek alkohol.
Aby wziąć udział w konkursie i uzyskać szansę na otrzymanie zaproszenia do świata Jacka Daniel’sa, trzeba wejść na stronę www.oldno7.pl i wysłać zgłoszenie. Konkurs trwa do końca czerwca.