21 sierpnia odbyła się degustacja whisky i innych trunków Kozuba & Sons. Była to pierwsza duża publiczna degustacja, z udziałem Macieja Kozuby, odkąd jesienią ubiegłego roku firma zdecydowała się wprowadzić szeroką dystrybucję w Polsce. Dystrybutorem jest Team Spirit Whisky.
Założona w 2005 roku w Polsce firma Kozuba & Sons to rodzinna destylarnia, produkująca alkohole premium. Od 2014 roku działa St. Petersburgu na Florydzie. Zbigniew Kozuba jest biochemikiem i biznesmenem z zawodu, ale gorzelnikiem z pasji. Kiedy w 2005 roku przeszedł na emeryturę i przeprowadził się do wsi Jabłonka, zaczął wytwarzać własne nalewki i wódki gatunkowe. Do ojca dołączyli synowie – Maciej i Jakub i tak narodziła się destylarnia Kozuba & Sons. Wkrótce wybudowano własną destylarnię i zaczęto produkować wódki – czystą i gatunkowe, alkohole starzone oraz pierwsze polskie alkohole słodowe – z żyta i jęczmienia. Zalano także beczki na własne whisky single malt i single rye. W Jabłonce zainstalowano miedziane aparaty kolumnowo-kotłowe niemieckiej firmy Holstein, zbudowano leżakownię, rozlewnię, powstała sala degustacyjna. Na miejscu odbywała się fermentacja zacierów zbożowych.
W 2014 roku zainwestowano w budowę nowej destylarni typu craft-distillery (produkcja do 420 tys. butelek rocznie) – na Florydzie w USA, w St. Petersburg. Firma przeorientowała się całkowicie na rynek amerykański, zakład w Jabłonce został zamknięty. Nadal wykorzystywane są aparaty Holstein. Najpierw zadebiutowały whisky jeszcze wydestylowane w Polsce – żytnia Mr Rye i single malt whisky Prologue. Pod koniec 2020 roku Kozuba & Sons rozpoczęła produkcję gotowych do picia koktajli RTD – serii BarBox. W 2023 roku firma przeprowadziła się do nowego zakładu.
Moce produkcyjne to 20 tys. 9-litrowych skrzynek miesięcznie. Dwa zestawy destylacyjne Holstein pozwalają na odbiór alkoholu z mocą 80% (czteropółkowa kolumna) i 93-94% (dwunastopółkowa kolumna). W leżakowni można pomieścić ponad 1000 beczek, napełniają ok. 200 beczek rocznie.
Kozuba Bar Box Gin Lemonade (20%)
Sprzedawany w kartonach 1,75 l napój gotowy do podania na kostkach lodu. Stworzony z myślą o domowym party, czy zabraniu na piknik. Zrobiony na własnym ginie i świeżym soku cytrynowym. Jest tu dużo jałowca, nasiona kolendry, korzeń dzięgla, piołun. Zapach bardzo rześki, dużo limonek, coli, z delikatną nutą medyczną. Smak rześki – kwaskowy, ale też chinina, czuć jałowiec. Świetne, rześkie do koktajli, w finiszu grejpfrut, cytryna, limonka, goryczka chininy lub piołunu, jałowiec. Bardzo naturalnie owocowe.
[star=4.5]
28,5/28,5/28,5/8,5=89
Kozuba La Ciruela Plum Flavored Whiskey (30%)
Likier powstaje poprzez infuzję i macerację śliwek, gruszek i jabłek z żytnią whiskey i dojrzewanie w beczkach z amerykańskiego dębu, finiszowania w małych beczkach z europejskiego dębu. Zapach wytrawnych śliwek, renklod, owocowego tytoniu, cierpkiej wiśni. W smaku cierpkość, dużo nut beczki, przyprawy korzenne i suszone śliwki, wiśnie, jest też słodka nuta warzywna – jak w tartym selerze. Finisz owocowy, dość wytrawny – śliwki, gruszki, jabłka, migdały, nuty korzenne, wciąż jest nuta selerowa, delikatnie tytoniowa. Ciekawy smak.
23/23/23/6,5=75,5
Kozuba Straight Rye Small Batch (45%)
100% słodowanego żyta (słód niemiecki z udziałem słodów karmelizowanych i wędzonych drewnem wiśniowym), cztery lata leżakowania w nowych beczkach z amerykańskiego dębu o trzecim stopniu wypalenia. Zapach chmielu, ziół, rozmarynu, limonki, kandyzowanej skórki cytryny, jabłek, śliwek, marcepanu. Smak chmielu, cytrusów, goryczki, kardamonu, albedo grejpfruta, jarzębiny, jabłek i gruszek, sporo ostrych, pieprznych nut żytnich. W finiszu dużo cytrusowego chmielu, limonki, goryczka, pieprz, chili, kardamon, sól, cynamon.
27/27/27,5/8=89,5
Kozuba Straight Rye Double Oaked (55%)
100% słodowanego żyta, trzy lata leżakowania w nowych beczkach z amerykańskiego dębu o trzecim stopniu wypalenia i dwa lata w beczkach z europejskiego dębu po własnej brandy jabłkowej. Zapach śliwek, kardamonu, gałki muszkatołowej, chmielu, piwa, siana, orzechów włoskich, laskowych, fistaszków, migdałów. Smak bardzo chmielowy, chmiele amerykańskie, piwny, zioła, oliwki, cytrusy, także fistaszki, czuć moc alkoholu. Jest też wytrawność tytoniu, śliwka, anyż, sól, pieprz. W finiszu szyszki chmielowe, cytrusy, limonka, grejpfrut, kandyzowana cytryna, kolendra, kardamon, rozmaryn, masło orzechowe, oliwki, uprażone orzeszki ziemne, anyż, mięta i ostra pieprzność.
27/27,5/27/8=89,5
Kozuba High Wheat Rye 7YO Cask Strength (54,4%)
Mashbill to: 65% żyta, 35% pszenicy, wyselekcjonowano kilka beczek, moc jest średnią z beczek bez dodania wody. Siedem lat w nowym amerykańskim mocno wypalonym dębie. Fermentacja bardzo powolna, trzydniowa. Zapach słodki, toffi, wanilia, wiórki kokosowe, karmel, mleczna czekolada, nuta ziołowego aromatycznego pieprzu, kardamonu, śliwek, pieczonych śliwek. Smak pieprzny, ziołowy, kardamon, chili, ale też wiśnie w czekoladzie i orzechy laskowe, masa czekoladowa. W finiszu mieszanka ziołowa, aromatyczny pieprz, kardamon, chili, wanilia, kokos, słodkie śliwki, marcepan, lekko słoność – solony karmel.
25/24/24/7=80
Kozuba High Wheat Rye 10YO Private Barrel Selection for Team Spirit Whisky (49,5%)
Crème de la crème wieczoru, whisky pochodząca z beczki napełnionej jeszcze w Polsce, która przepłynęła Atlantyk i teraz została napełniona. Została jeszcze tylko jedna taka beczka, ta została zabutelkowana wyłącznie na polski rynek dla Team Spirit Whisky. Beczka o pojemności 240 l. W zapachu jest sporo toffi, mon cheri, śliwki w czekoladzie, posypka kokosowa, ale też słodko-cierpkie jabłka, gruszki, mineralność, migdały, orzechy laskowe. Smak cierpki, wyrazisty, jest sporo tytoniu, lukrecja, anyż, kwaskowe japońskie śliwki, dużo jabłek, kwaśnych gruszek, lekko słono, jest też solony karmel. Finisz tytoniowy, pieprzny, kardamon, imbir, jabłka, gruszki, suszone śliwki, nuty utlenione – orzechy włoskie, głóg, tatarak, koper, porto tawny, dużo anyżu, lukrecja, słoność, solony popcorn, gorzka czekolada z rodzynkami, syrop gruszkowy.
27,5/28/27,5/8=91