Degustacje
degustacje, gin, likier

Krakowski Float

Krakowski Float

Udostępnij:

1 grudnia w cyklu Mocny Poniedziałek odbyła się prezentacja marki Float Gin. To mała destylarnia z Krakowa, wyposażona w dwa alembiki po 200 l i czteropółkową kolumnę zrobione w Suboticy w firmie DES. Ich pierwsze produkty pojawiły się w 2024 roku – gin w stylu London Dry i gin z macerowanymi winogronami. Obecnie pod marką Float jest już dziesięć produktów, a firma rozwijaa też drohą markę – wódek i Likierów jako Krakowska Destylarnia Alkoholi. Degustację poprowadzi Maciej Toch, współtwórca marki.

Float London Dry Gin (42%)

11 botaników, maceracja 24 godziny przed destylacją. W koszu botanicznym zostały umieszczone świeże skórki grejpfrutów, pomarańczy i cytryn, a w kotle alembika: jałowiec organiczny macedoński, kolendra, cynamonowiec, korzeń dzięgla, rabarbar, polski pigwowiec suszony na słońcu, lukrecja, pieprz kubeba. W zapachu sporo pieprznego jałowca i cynamonowca, dzięgiel, soczyste owoce sadu, cytrusy,zwłaszcza pomarańcze. W smaku taniczność, nuty herbaty hibiskusowej, dużo pieprzu, kardamon, cynamon. Finisz taniczny i owocowy, jak słodkie czerwone jabłka, mięta, anyż, nuty herbaciane i pieprzne.

4.5/5

28/28/28,5/8,5=92Aqua Vitae rekomenduje

Float The Grapest Gin x Zweigelt (38%)

W ginie macerowane były winogrona zweigelt z rodzinnej winnicy Nastroje, a potem wyciśnięty sok posłużył do rozcieńczenia i jeszcze potem leżakował ponad miesiąc na osadzie. Edycja limitowana. Barwa fioletowa. W zapachu dużo słodko-cierpkich nut winogronowych, aronia, kwiatowość, rabarbar, śliwki, wiśnie, marcepan i cynamonowiec. W smaku jest kwaskowość, jest owocowość, taniczność, sporo aronii, kwaśne czerwone winogrona i jałowiec. Smaczne, ale bardziej jako cierpki bitter niż gin. W długim finiszu ziołowość śródziemnomorska, kwaskowość, goryczka piołunowa, granat, aronia, nuty iglaste, zielone szyszki, żywica i jałowiec.

4.5/5

23/27/28,5/8,5=87

Float Cheerful Gin (38%)

Gin infuzjowany owocami wiśni, lokalnie pozyskiwane owoce, miesiąc maceracji. Barwa fioletowa. W aromacie dużo jałowca, pieprzu cubeba, soku z wiśni, rabarbar, suszony pigwowiec, morela, pestka moreli, pestka wiśni. W smaku wiśniowa kwasowość, dużo ostrego jałowca, igliwie, zielone szyszki, cierpki hibiskus, nuty herbaciane i pieprz. Finisz długi, cierpki, owocowy, bardzo dużo soczystych wisi, hibiskus, czarna porzeczka ,aronia, pigwowiec, jałowiec, igliwie i cytryna. Bardzo ciekawy gin.

4.5/5

28,5/28,5/28,5/9=94,5Aqua Vitae rekomenduje

Float Pigwa na Bazie Ginu (20%)

Tłoczony na zimno sok z pigwy był mieszany z ginem, dodatek cukru – 140 g na butelkę. W aromacie pigwa, igliwie, dużo jałowca, zielona szyszka, chmiel, śliwka, czereśnia, pieprz cubeba, kardamon, cynamonowiec. W ustach piękna kwasowość – kwaśna pigwa, cytryna, limonka, grejpfrut, pomelo, kandyzowane skórki cytryny, jałowiec, igliwie, delikatny pieprz. W finiszu słodko i kwaśnie, ziołowo i pieprznie, dużo jałowca i dużo soku z bardzo dobrej pigwy, sok z limonki, nuty taniczne, herbaciane i hibiskus.

4.5/5

28,5/29/29/9=95,5Aqua Vitae rekomenduje

Float Truskawka na Bazie Ginu (20%)

Do ginu dodano własny syrop truskawkowy, 150 g cukru. Lekki aromat truskawki i więcej morwy, tarnina, plus nuty leśne, igliwia i jałowca, trochę nut umami, ściółki leśnej. W ustach słodycz i kwaskowość, igliwie,dużo owocu – kwaśna truskawka, kwaśna malina. W finiszu dużo cytrusowej kwasowości, limonka, kwaśna śliwka, malina, lekko jałowiec.

3/5

22/21/20/5,5=68,5

Float Rabarbar na Bazie Ginu (20%)

Syrop rabarbarowy, 140 g cukru. Kwaskowy, warzywny aromat kompotu rabarbarowego z jałowcem, czerwony grejpfrut. Przyjemny kwaskowy smak z wyraźną nutą jałowca, igliwie, ale dominuje rabarbar – kwaśny i słodko-gorzki. W finiszu sok z rabarbaru, jałowiec, igliwie, trochę za dużo wyczuwalnie cukru.

4/5

26/26,5/25/7=84,5

Float Śliwka na Bazie Ginu (20%)

Do ginu dodane sok i pulpa śliwkowa plus suszone śliwki węgierki, 140 g cukru. Bardzo gęsta struktura. Aromat słodkiej gotowanej śliwki i dużo jałowca, nuty leśne, igliwie, zielone szyszki. W smaku bardzo elegancko połączony gin z śliwkową pulpą. Wszystko do siebie pasuje. Posmak długi – słodka śliwka, cierpka śliwka, czekolada ze śliwką i dużo jałowca, igliwia, bardzo delikatna nuta pieprzu.  

4.5/5

28/28,5/29/8,5=94Aqua Vitae rekomenduje

Float Marakuja na Bazie Ginu (20%)

Pulpa marakujowa z ginem, 140 g cukru. Przyjemny tropikalny aromat marakuji, bardzo naturalny, pulpa marakujowa, nuta gruszki, sporo jałowca, igliwia. Gin bardzo wycofany. W ustach bardzo przyjemna kwasowość, gęste, soczyste, masa owoców, marakuji i brzoskwini, nuty dzięgla, jałowiec delikatny. Bardzo smaczne, koktajlowe, choć gęste, nie odfiltrowane. Długi owocowy finisz z jałowcową nutą, marakuji i ananasa.  

4.5/5

27,5/28/28,5/8,5=92,5Aqua Vitae rekomenduje

Float Arbuz na Bazie Ginu (20%)

Arbuz zasypany 140 g cukru i połączony z ginem. W aromacie więcej jałowca niż arbuza, skórka arbuza. W smaku cukier, woda z arbuza, gin, zielony ogórek. Niezbyt udane, za słodkie w finiszu.

2.5/5

19/20/19/5=63

Float Hard Beans Brewbella Likier Kawowy na Bazie Ginu (20%)

Samambaya kawa brazylijska i yellow bourbon, cukier muskowado, 20 g cukru. Głęboki aromat świeżo zmielonej, lekko palonej kawy, nuta karotkowa, dzięglowa, kakao, czekolada, pralinki kawowe, czekolada z pieprzem. W ustach pralinki kawowe, kakao, kukułki, karmel, nuta suszonej śliwki, suszonej wiśni, suszonej pigwy, suszone orzechy włoskie, miód, kajmak, solony karmel, lubczyk i słodkie espresso. Bardzo bogato. W finiszu gorzka czekolada kawowa, daktyle, figi, suszone wiśnie, nawet suszone morele, odrobina wanilii, jałowiec, pieprz, igliwie, zielone szyszki, taniczność. Świetny kawowy likier, wykwintny i unikatowy.

4.5/5

28/28,5/28,5/9=94Aqua Vitae rekomenduje

Powiązane artykuły

Degustacje
degustacje

Już 9 stycznia spotykamy się w klubie Kultura Wysoka na Festiwalu Warsaw Spirits Competition. Ponad […]

Degustacje
degustacje, single malt, whisky szkocka

20 listopada Dom Whisky zorganizował degustację whisky zatytułowaną Ardbeg Anthology 15 YO… i inne Przedwieczne […]

Degustacje
degustacje, likier, wódka

Dużo się pisało o marce Monkey VooDoo, która wywołała prawdziwą polityczną burzę w październiku 2024 […]

Degustacje, TV
wódka
Degustacje, Degustujemy
degustacje

Podczas Festiwalu Warsaw Spirits Competition będzie można wziąć udział w limitowanej degustacji jednej z Beczek […]

Degustacje
degustacje, koniak, likier

8 grudnia odbyło się spotkanie w cyklu Mocny Poniedziałek i degustację koniaków Meukow. Historia marki […]

Degustacje
degustacje, rum
19 grudnia Dom Whisky organizuje online spotkanie edukacyjne poświęcone marce Don Papa, prowadzone przez brand ambasadora Marcina Szymę.
Degustacje
degustacje, whisky

18 grudnia Dom Whisky zaprasza o godz. 18.00 na degustację „Torfowa whisky – niejedno ma […]

Zostaw komentarz

Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.