1 grudnia w cyklu Mocny Poniedziałek odbyła się prezentacja marki Float Gin. To mała destylarnia z Krakowa, wyposażona w dwa alembiki po 200 l i czteropółkową kolumnę zrobione w Suboticy w firmie DES. Ich pierwsze produkty pojawiły się w 2024 roku – gin w stylu London Dry i gin z macerowanymi winogronami. Obecnie pod marką Float jest już dziesięć produktów, a firma rozwijaa też drohą markę – wódek i Likierów jako Krakowska Destylarnia Alkoholi. Degustację poprowadzi Maciej Toch, współtwórca marki.

Float London Dry Gin (42%)
11 botaników, maceracja 24 godziny przed destylacją. W koszu botanicznym zostały umieszczone świeże skórki grejpfrutów, pomarańczy i cytryn, a w kotle alembika: jałowiec organiczny macedoński, kolendra, cynamonowiec, korzeń dzięgla, rabarbar, polski pigwowiec suszony na słońcu, lukrecja, pieprz kubeba. W zapachu sporo pieprznego jałowca i cynamonowca, dzięgiel, soczyste owoce sadu, cytrusy,zwłaszcza pomarańcze. W smaku taniczność, nuty herbaty hibiskusowej, dużo pieprzu, kardamon, cynamon. Finisz taniczny i owocowy, jak słodkie czerwone jabłka, mięta, anyż, nuty herbaciane i pieprzne.




4.5/5
28/28/28,5/8,5=92

Float The Grapest Gin x Zweigelt (38%)
W ginie macerowane były winogrona zweigelt z rodzinnej winnicy Nastroje, a potem wyciśnięty sok posłużył do rozcieńczenia i jeszcze potem leżakował ponad miesiąc na osadzie. Edycja limitowana. Barwa fioletowa. W zapachu dużo słodko-cierpkich nut winogronowych, aronia, kwiatowość, rabarbar, śliwki, wiśnie, marcepan i cynamonowiec. W smaku jest kwaskowość, jest owocowość, taniczność, sporo aronii, kwaśne czerwone winogrona i jałowiec. Smaczne, ale bardziej jako cierpki bitter niż gin. W długim finiszu ziołowość śródziemnomorska, kwaskowość, goryczka piołunowa, granat, aronia, nuty iglaste, zielone szyszki, żywica i jałowiec.




4.5/5
23/27/28,5/8,5=87

Float Cheerful Gin (38%)
Gin infuzjowany owocami wiśni, lokalnie pozyskiwane owoce, miesiąc maceracji. Barwa fioletowa. W aromacie dużo jałowca, pieprzu cubeba, soku z wiśni, rabarbar, suszony pigwowiec, morela, pestka moreli, pestka wiśni. W smaku wiśniowa kwasowość, dużo ostrego jałowca, igliwie, zielone szyszki, cierpki hibiskus, nuty herbaciane i pieprz. Finisz długi, cierpki, owocowy, bardzo dużo soczystych wisi, hibiskus, czarna porzeczka ,aronia, pigwowiec, jałowiec, igliwie i cytryna. Bardzo ciekawy gin.




4.5/5
28,5/28,5/28,5/9=94,5

Float Pigwa na Bazie Ginu (20%)
Tłoczony na zimno sok z pigwy był mieszany z ginem, dodatek cukru – 140 g na butelkę. W aromacie pigwa, igliwie, dużo jałowca, zielona szyszka, chmiel, śliwka, czereśnia, pieprz cubeba, kardamon, cynamonowiec. W ustach piękna kwasowość – kwaśna pigwa, cytryna, limonka, grejpfrut, pomelo, kandyzowane skórki cytryny, jałowiec, igliwie, delikatny pieprz. W finiszu słodko i kwaśnie, ziołowo i pieprznie, dużo jałowca i dużo soku z bardzo dobrej pigwy, sok z limonki, nuty taniczne, herbaciane i hibiskus.




4.5/5
28,5/29/29/9=95,5

Float Truskawka na Bazie Ginu (20%)
Do ginu dodano własny syrop truskawkowy, 150 g cukru. Lekki aromat truskawki i więcej morwy, tarnina, plus nuty leśne, igliwia i jałowca, trochę nut umami, ściółki leśnej. W ustach słodycz i kwaskowość, igliwie,dużo owocu – kwaśna truskawka, kwaśna malina. W finiszu dużo cytrusowej kwasowości, limonka, kwaśna śliwka, malina, lekko jałowiec.




3/5
22/21/20/5,5=68,5

Float Rabarbar na Bazie Ginu (20%)
Syrop rabarbarowy, 140 g cukru. Kwaskowy, warzywny aromat kompotu rabarbarowego z jałowcem, czerwony grejpfrut. Przyjemny kwaskowy smak z wyraźną nutą jałowca, igliwie, ale dominuje rabarbar – kwaśny i słodko-gorzki. W finiszu sok z rabarbaru, jałowiec, igliwie, trochę za dużo wyczuwalnie cukru.




4/5
26/26,5/25/7=84,5

Float Śliwka na Bazie Ginu (20%)
Do ginu dodane sok i pulpa śliwkowa plus suszone śliwki węgierki, 140 g cukru. Bardzo gęsta struktura. Aromat słodkiej gotowanej śliwki i dużo jałowca, nuty leśne, igliwie, zielone szyszki. W smaku bardzo elegancko połączony gin z śliwkową pulpą. Wszystko do siebie pasuje. Posmak długi – słodka śliwka, cierpka śliwka, czekolada ze śliwką i dużo jałowca, igliwia, bardzo delikatna nuta pieprzu.




4.5/5
28/28,5/29/8,5=94

Float Marakuja na Bazie Ginu (20%)
Pulpa marakujowa z ginem, 140 g cukru. Przyjemny tropikalny aromat marakuji, bardzo naturalny, pulpa marakujowa, nuta gruszki, sporo jałowca, igliwia. Gin bardzo wycofany. W ustach bardzo przyjemna kwasowość, gęste, soczyste, masa owoców, marakuji i brzoskwini, nuty dzięgla, jałowiec delikatny. Bardzo smaczne, koktajlowe, choć gęste, nie odfiltrowane. Długi owocowy finisz z jałowcową nutą, marakuji i ananasa.




4.5/5
27,5/28/28,5/8,5=92,5

Float Arbuz na Bazie Ginu (20%)
Arbuz zasypany 140 g cukru i połączony z ginem. W aromacie więcej jałowca niż arbuza, skórka arbuza. W smaku cukier, woda z arbuza, gin, zielony ogórek. Niezbyt udane, za słodkie w finiszu.




2.5/5
19/20/19/5=63

Float Hard Beans Brewbella Likier Kawowy na Bazie Ginu (20%)
Samambaya kawa brazylijska i yellow bourbon, cukier muskowado, 20 g cukru. Głęboki aromat świeżo zmielonej, lekko palonej kawy, nuta karotkowa, dzięglowa, kakao, czekolada, pralinki kawowe, czekolada z pieprzem. W ustach pralinki kawowe, kakao, kukułki, karmel, nuta suszonej śliwki, suszonej wiśni, suszonej pigwy, suszone orzechy włoskie, miód, kajmak, solony karmel, lubczyk i słodkie espresso. Bardzo bogato. W finiszu gorzka czekolada kawowa, daktyle, figi, suszone wiśnie, nawet suszone morele, odrobina wanilii, jałowiec, pieprz, igliwie, zielone szyszki, taniczność. Świetny kawowy likier, wykwintny i unikatowy.




4.5/5
28/28,5/28,5/9=94