Pięknie wydane, oprawione w skórę rumowe kompendium Krzyśka Piasecznego znanego z projektu Rum Explorer. Książka lekko napisana, dowcipna, bardzo szczera i osobista, którą czyta się z uśmiechem przyjaźni do autora, bo Krzysiek pisze tak jak opowiada, z pasją i radością odkrywcy. Jest tu wszystko to, co miłośnik rumu wiedzieć powinien, brakuje jedynie rzeczywistej podróży od portu do portu, z wyspy na wyspę, od destylarni do destylarni – jaką odbył David Broom, gdy pisał swoją fantastyczną książkę „Rum”. Tamta publikacja powstała jednak wiele lat temu, gdy nasza wiedza i oczekiwania względem rumu były niewielkie, teraz czytelnik szuka mniej geograficznej egzotyki, a więcej rzetelnych informacji, a tych w książce Krzyśka znajdzie naprawdę dużo. Mamy definicje rumów, mamy historię i rozdział o produkcji, o degustowaniu i o inwestowaniu w rum. Są przykłady rumów i krótkie charakterystyki najważniejszych marek. Najbardziej podoba mi się jednak osobisty charakter tej publikacji, autor mówi wprost, co lubi, co mu nie pasuje, jak odkrywa rum, czego jeszcze nie odkrył, dzieli się swoją wiedzą i pasją. A przy tym książka ma trochę charakter notatnika, co zresztą sugeruje styl wydania, zapisu własnych odkryć i degustacji, wspartego zapiskami z wykładów o historii i produkcji. Brak paginacji stron i skórzana zakładka jeszcze bardziej wzmacniają poczucie obcowania z prywatnym notesem, co buduje dodatkową osobistą więź czytelnika z autorem. Jest też włożona między okładki złożono na czworo mapa – nie skarbów, a destylarni rumu na Karaibach. Prosto napisana, ale bardzo dobra i pomysłowa książka.
Krzysztof Piaseczny „Rum Compendium”
Powiązane artykuły
Najnowsza książka Tomasza Prange-Barczyńskiego mówi o tym jak łączyć potrawy z winem i wina z […]
Historia cocktaili jest opowieścią o kreatywności, kulturze i przemianach społecznych. Od prostych mieszanek W XIX […]
Kolejna edycja redagowanego i publikowanego przez Ingvara Ronde od 2006 roku rocznika. Zachowuje całkowicie układ […]
Opublikowany w październiku raport Warsaw Enterprise Institute dokument dokonuje krytycznej oceny członkostwa Polski w Światowej […]
Druga książka Patryka Le Nart ukazuje się zaraz po pierwszej, poświęconej koktajlom na amerykańskiej whiskey. […]
Świetna książka, autor od 1988 roku związany jest z branżą sake, zarówno produkcją, jak i […]
Kończymy prace redakcyjne nad nowym wydaniem publikacji „Mocne Alkohole w Polsce”. Edycja 2025 to już […]
Perełka w nowelistyce Émila Zoli, opowieść o tym jak dobry alkohol potrafi zniwelować waśnie, doprowadzić […]