w klasztorze Kykkos, zbudowanym w górach Troodos w XI wieku, mieści się winiarnia i destylarnia. Produkowana jest tu ceniona Zivania Kykkos 44, destylowana w małych miedzianym alembiku. Pojedyncza destylacja całych winogron lokalnych szczepów mavro i xinisteri, a także cabernet. Posmak słony, słonecznika, oliwek, wypieczonego chleba. W ustach nuty mineralne, pyłki kwiatowe, prażone ziarna słonecznika. Jest też Zivania Kykkos Special Reserva (43%) leżakowana w XVIII wiecznych piwnicach, w starych dębowych beczkach przez 2-5 lat. Aromat: prażony słonecznik, słoma, trochę czekolady, orzech włoski, leciutko waniliny. W ustach nadal słonecznik i łupiny wysuszonych włoskich orzechów, trochę herbaty, szczypta kopru. Poza zivanią, mnisi produkują też likier ziołowy oraz słodkie, typowe dla Cypru, wino commandaria.

 

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail