trunek z Wietnamu, destylowany jest przefermentowany ryż kleisty, a potem jeszcze macerowany jest prażony ryż i kleik ryżowy. Po wietnamsku ta kategoria alkoholu nazywa się rượu nếp (ruou nep) – może być robiony z ryżu, ale też z manioku czy kukurydzy, czasami dodawane są np. liście bananów czy przyprawy. Aromat słodki, wyraźnie ryż, ale też miód i sporo drożdży. Smak przedestylowanego ciemnego piwa, sake, lekko kakao. Finisz słodki i ziarnisty, zacier zbożowy, prażony ryż, areki. Producentem jest firma Sống Khỏe Việt. Trunek jest dostępny w kilku wersjach, w zależności od wykorzystanej odmiany ryżu i poziomu prażenia, to: Làng Vân, Làng Vân Hạ Thổ i Làng Vân Cái Hoa Vàng. Wszystkie butelkowane z mocą 52%, barwa od klarownej po słomkową.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail