Lepanto

brandy de Jerez z piwnic González-Byass, jedyna brandy destylowana w samym mieście Jerez. Marka powstała w 1886 roku. Powstaje w alembikach typu szarentejskiego, kupionych w Cognac w latach 60. XX wieku. Destylowana wyłącznie z winogron palomino. Wersja Lepanto Solera Gran Reserva leżakowała przez dwanaście lat – dziewięć w beczkach po sherry fino marki Tio Pepe, a następnie jeszcze przez trzy lata w beczkach po sherry oloroso Matusalem. W smaku i aromacie bardzo dużo sherry fino – winna pleśń, orzechy włoskie, rodzynki. Stosunkowo mało słodka. Wersja Lepanto PX Gran Reserva leżakowała piętnaście lat, z czego dwanaście w beczkach po sherry Tio Pepe plus przez trzy lata w beczkach po sherry pedro ximénez Noe. W nosie kawa z mlekiem, rodzynki, daktyle, orzech włoski. W smaku sporo winnej pleśni, starej beczki. Poza tym wiśnie, czereśnie, figi, czekolada i orzechy. Trzecia wersja, Lepanto OV Gran Reserva po dwunastu latach w beczkach po sherry Tio Pepe trafiła na trzy lata do beczek po starym, wytrawnym, sherry oloroso. W nosie śliwka, mirabelka, kompot rabarbarowy, miód, wino likierowe. Nic mocnego alkoholu w aromacie, jakby to było wciąż mocne wino. W smaku jest nadal miód, ale też dużo tanin, za dużo – gorycz drewna, posmak winnej pleśni, oliwki, gorzka herbata i może wędzone morele. Bardziej dla miłośników sherry niż brandy.

  

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.