Lhèraud – rodzina Lheraud od pokoleń zajmuje się uprawą winorośli w regionie Charente, kroniki wskazują na 1680 rok, kiedy to plantację zaczął prowadzić Alexandre Lhèraud. Obecnie do firmy należy wielki areał 70 hektarów winnic w Petite Champagne. Jednak destylacją koniaków zainteresowali się dopiero w latach 60. XX wieku, a pod własną marką trunek wprowadził na rynki w 1971 roku Guy Lhèraud. Początkowo pani Anreé Lheraud własnoręcznie wykonywała i naklejała etykiety na ich koniaki. Firma jako jedna z nielicznych wykorzystuje wyłącznie nowe beczki, stosunkowo duży jest też udział winogron szczepu Colombard w ich destylatach – ok. 10%. Dziś produkują nie tylko koniaki, także: likiery, Pineau des Charentes oraz armaniaki. Podstawowa linia koniaków obejmuje: VS, VSOP, Cuveé 10, Cuveé 20, XO Eugénie, XO Alexandre Léopold a także luksusowe, pięknie pakowane w karafki: Art du Temps, Adam, XO Charles VII i Eve. Kupaże Lheraud to trunki nieco deserowe w smaku, dominują w nich bakalie i wanilia, dużo rodzynek, skórki pomarańczy, a w tych dłużej leżakujących dochodzą takie smaki jak np. cynamon i oczywiście dużo szlachetnej dębiny. Firma ma też piękna ofertę koniaków rocznikowych. Tu perłą w koronie jest 1973 Magnum – trunek z upraw z regionu Petite Champagne, sprzedawany w butelce stanowiącej reprodukcje flaszy z XVIII wieku. Inne, także oferowane w takich butelkach, to: 1967 Bons Bois, 1970 Borderies, 1973 Grande Champagne, 1975 Fins Bois i 1978 Petite Champagne. Mają kilka rodzajów Pineau des Charentes – młode różowe, jednoszczepowe, z winogron Ugni Blanc, leżakujące Vieux i Trѐs Vieux. Armaniaki Lheraud to trunki z regionu Bas Armagnac, zarówno kupaże (VS, VSOP) jak i rocznikowe: 1935, 1963, 1964 czy 1975. W ofercie są także luksusowe owocowe likiery o mocy 21% i bardzo deserowym smaku: brzoskwiniowy Peche au Cognac, gruszkowy Poire au Cognac, pomarańczowy Orange au Cognac i malinowy Framboise au Cognac.