Podczas pobytu w Mackmyra Whiskyby w Gävle miałem okazję wziąć udział w ciekawym wydarzeniu. Zatrudniony tu kucharz przygotowuje dania, do których Angela D’Orazio, master distiller Mackmyry, dobrała w pary odpowiednie whisky tej firmy. Degustacja pokazuje jak ciekawie szwedzka whisky łączy się ze szwedzkimi przekąskami, jak się wzajemnie uzupełniają i przenikają – od ryby, przez mięso, ser po desery.
Mackmyra Svensk Ek (46,1%) z dwustulitrowych beczek po bourbonie i 10% z beczek ze szwedzkiego dębu. Whisky ma aromat słodowy, słodki, owocowy (jabłka) lekko żywiczny, rześki. W ustach pieprzna, nawet pikantna (chilli). Do tego grzanka z kawiorem. Delikatny różowy kawior łagodzi pieprzne nuty, w ustach robi się słodko. Z kolei sama whisky do kawioru robi się łagodniejsza, nabiera nut wędzonych, rybnych. Whisky:
Foodpairing:
Mackmyra Moment Vintage (48,6%), limitowana edycja, 1500 butelek, bez podania wieku, najstarszy malt w tym zestawie ma 9 lat. W aromacie: wanilia, pieczone jabłka, cynamon, ciasto drożdżowe, morele, mango. W ustach grejpfrut, zioła, nieco imbiru. Do tego grzanka z surową wołowiną – szwedzka wersja tatara, zwana tu wrangebacksmayo, bardzo delikatna, o lekko wędzonym posmaku. Whisky dodaje tej wołowinie pikantności, a sama whisky robi się pełniejsza, bardzo harmonijnie do siebie pasują. Whisky:
Foodpairing:
Mackmyra Moment Bärnsten (49,8%), limitowana edycja, 1550 butelek, bardzo ciekawa whisky, najpierw leżakowała w beczkach po bourbonie, potem po winie z Bordeaux, następnie w beczkach po winie z maliny moroszki. Delikatnie dymna, ale słodka, sporo nut aromatycznych charakterystycznych dla win, też trochę majeranku. W ustach delikatna, tu czuć malinę moroszkę, jeżynę, miód, trochę rozmarynu. Do tego ser typu blue ze skarmelizowanym dymny jęczmieniem i marmoladą maliny moroszki. W smaku słodko-kremowo-słone, doskonale do tego pasuje ta whisky, w obydwie strony podkreśla smak malin. Całość robi się nieoczekiwanie deserowa. Whisky:
Foodpairing:
Mackmyra Midnattssol (46,1%) połączenie beczek po bourbonie i sherry, w ostatnim etapie dojrzewała w beczkach po winie robionym z brzozowej żywicy. Bardzo przyjemny aromat czekolady z wiśnią, bitej śmietany. W ustach również słodka, delikatna, miodowa, z nutką dymną. Do tego słodki mus z jagodą moroszką i słodkie ciasteczko owsiane. Whisky w połączeniu z tym robi się deserowa, mus nabiera głębi. Whisky:
Foodpairing:
Mackmyra Iskristall (46,1%) beczka po bourbonie, finiszowana w beczkach, w których była sherry pedro ximenez. Słodki aromat – wanilia, rodzynki, ale też sól, słód. W ustach słodka, ale też rozgrzewająca, karmelizowany imbir, słód, wiśnie. Do tego czekoladka z lukrecją i morską solą oraz żurawiną. Tu deser jest tak słodko-słony i wyrazisty, że całkowicie dominuje nad również dość słodką whisky. Whisky:
Foodpairing: