Mangilli

symbolem firmy jest herb markizów Mangilli, którzy od końca XIX wieku prowadzili winnice w okolicach miasteczka Flumignano di Talmassons we Friuli. W 1977 roku markiz Fabio Mangilli odsprzedał większościowe udziały w winiarskim biznesie Francesco Perissinotto. Butelkowane są wina szczepów: progetto, picolit, ramandolo, chardonnay i sauvignon blanc, w tym także wina musujące, roczna produkcja to ok. 5500 hl. Oprócz win produkują także grappę. Mają destylarnię wyposażoną w tradycyjne dla regionu kubłowe alembiki caldaiette, które pochodzą z początku XX wieku. W 1998 roku zainstalowano także większe aparaty kotłowo-kolumnowe typu bain-marie, które umożliwiają destylację okresową i ciągłą. Po destylacji grappa leżakuje przez minimum sześć miesięcy w stalowych zbiornikach, lub w beczkach. Firma ma łącznie możliwość leżakowania 3500 hl grappy w kadziach stalowych i ok. 1000 hl w beczkach. Wykorzystywane są głównie beczki dębowe. Produkują także grapy technologią torbata – wytłoczyny są wędzone przed destylacją, co daje im bardzo charakterystyczny aromat, przypominający nieco torfowe whisky. Grappy białe jednoszczepowe robione są z winogron: glera, chardonnay, moscato i cabernet. W ofercie jest też destylat z całych winogron – acquavite d’uva (biały i starzony), poza tym okowity z malin i brzoskwini, grappa z dodatkiem czarnych jagód oraz liczne likiery: owocowe, ziołowe i mleczne.

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.